Για πρώτη φορά στην Ευρώπη αποικία της κόκκινης μέλισσας νάνου
Η κόκκινη μέλισσα νάνος έχει εγκαταστήσει για πρώτη φορά αποικία στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Μάλτα, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες. Η μέλισσα με την ονομασία Apis florea, είναι ενδημική της Ασίας και η ανακάλυψή της έχει προκαλέσει συναγερμό στους τοπικούς μελισσοκόμους και στους οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ενδημικών μελισσών.
Προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι το είδος της κόκκινης μέλισσας νάνου έχει επεκτείνει σιγά-σιγά την επικράτειά του από την Ασία στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί ποτέ παρουσία στην Ευρώπη.
Όταν έγινε η ανακάλυψη της αποικίας, που αποτελείτο από περισσότερες από 2.000 ενήλικες μέλισσες, σε ένα κλαδί δέντρου, έγινε εξέταση DNA για την ταυτοποίηση του είδους. Μόλις το είδος ταυτοποιήθηκε ως Apis florea, απομακρύνθηκε και καταστράφηκε. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές, υποψιάζονται ότι μια ομάδα μελισσών είχε ήδη εγκαταλείψει την κυψέλη για να ξεκινήσει νέα αποικία.
Η γειτνίαση της αποικίας με το λιμάνι Birżebbuġa, τον σημαντικότερο εμπορευματικό κόμβο της Μάλτας, υποδηλώνει ότι οι μέλισσες μπορεί να έφτασαν μέσω εμπορικού πλοίου.
Το νέο αυτό εύρημα αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της αύξησης των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που οδηγεί στην εξάπλωση ειδών σε περιοχές εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήπιοι χειμώνες στη Μάλτα και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης ευνοούν την επιβίωση αυτού του είδους εισβολέα.