Γιάννης Μπακατσιάς: Στον Γαύρο βγάζουν… πέστροφες

Καθετοποίηση της μονάδας, από τον γόνο έως τη συσκευασία

Μια καθετοποιημένη μονάδα, δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό του Νομού Ευρυτανίας, αξιοποιεί το γλυκό νερό μίας από τις πηγές του χωριού Γαύρος για να γνωρίσει στους καταναλωτές την πέστροφα.

Ο Γιάννης Μπακατσιάς, μαζί με τον συνέταιρό του, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, δημιούργησαν το 2012 τη μονάδα, η οποία σήμερα παράγει τον δικό της γόνο για την εκτροφή της πέστροφας και διαθέτει το δικό της καπνιστήριο, όπου και γίνεται η επεξεργασία του προϊόντος για να φτάσει στους καταναλωτές, με την επωνυμία «fresco».

Εκτός από τα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δοκιμάσει πιάτα με βασικό υλικό την πέστροφα, στο μεζεδοπωλείο που υπάρχει μέσα στη μονάδα. Επίσης, πριν από λίγο καιρό, η δραστηριότητα των δύο εταίρων επεκτάθηκε, μέσω της δημιουργίας μιας δεύτερης μονάδας παραγωγής πέστροφας στη λίμνη των Κρεμαστών.

«Από το αβγό μέχρι την τελική συσκευασία. Η μονάδα είναι τελείως καθετοποιημένη», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιάννης, ο οποίος μεγαλώνοντας στον Γαύρο πήραν την απόφαση πριν από οκτώ χρόνια, μαζί με τον συνεταίρο του, να δώσουν ζωή σε ένα κλειστό ακίνητο του Δημοσίου. «Ξεκινήσαμε το 2012 την όλη δραστηριότητα, αγοράζοντας τον γόνο. Πλέον, έχουμε φτιάξει το δικό μας σύγχρονο εκκολαπτήριο, όπου βγάζουμε τον δικό μας γόνο, που καλύπτει τις ανάγκες μας και πολλές φορές, ανάλογα με τη χρονιά, πουλάμε κιόλας. Το 2016 φτιάξαμε, επίσης, το δικό μας καπνιστήριο, το οποίο και επεκτείναμε πέρυσι μέσω ενός ΕΣΠΑ», αναφέρει ο Γιάννης.

Παραγωγή γόνου

Για την παραγωγή του γόνου, όπως εξηγεί ο ίδιος, γίνεται το άρμεγμα των θηλυκών για τη συλλογή των αβγών, τα οποία και ραντίζονται με το σπέρμα που έχει συλλεχθεί από τα αρσενικά. Έπειτα, μεταφέρονται στο εκκολαπτήριο, όπου παραμένουν εκεί για έναν μήνα περίπου.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης, «αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, οι γόνοι μεταφέρονται σε μεγαλύτερες δεξαμενές, όπου για να πιάσουν το κατάλληλο μέγεθος χρειάζονται περίπου 20 μήνες, καθώς το νερό είναι κρύο, όμως δίνει καλύτερη ποιότητα στην πέστροφα». Όταν οι πέστροφες φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος, τότε είτε πωλούνται είτε κατευθύνονται για επεξεργασία όπου γίνονται καπνιστό φιλέτο ή και ολόκληρο καπνιστό ψάρι, φιλέτο μαριναρισμένο ή και παστό. Ο Γιάννης εξηγεί ότι για να λάβουν τις κατάλληλες πληροφορίες για όλη τη γραμμή παραγωγής της πέστροφας, συμβουλεύονται ιχθυολόγους με τους οποίους συνεργάζονται, αλλά λαμβάνουν και χρήσιμες πληροφορίες από την εταιρεία που προμηθεύονται τις τροφές.

Επίσης, διαθέτουν ειδικά προγράμματα παρακολούθησης των δεξαμενών, ώστε να γνωρίζουν τον αριθμό των ψαριών, το βάρος τους, αλλά και την πορεία του μέσου βάρους, καθώς και τις απώλειες που ενδέχεται να υπάρχουν, ώστε να εξαχθούν τα στοιχεία για τη συνολική εικόνα της μονάδας, μέσω μίας βάσης δεδομένων.

Προώθηση προϊόντων

Τα προϊόντα της καθετοποιημένης μονάδας «fresco» βρίσκονται σε καταστήματα ντελικατέσεν, καθώς και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μία αναλυτική λίστα στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της μονάδας μπορεί να κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους στα αντίστοιχα καταστήματα ανά την Ελλάδα.

Εκτός, όμως, από την πώληση των προϊόντων στα καταστήματα, η απορία του κόσμου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να καταναλώσει το συγκεκριμένο ψάρι, οδήγησε στη δημιουργία ενός μεζεδοπωλείου, στο οποίο οι επισκέπτες της μονάδας μπορούν να δοκιμάσουν πιάτα με βασικό υλικό την πέστροφα.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης, «ο λόγος της ίδρυσης του μεζεδοπωλείου ήταν για να γνωρίσει ο κόσμος το προϊόν και αν επιθυμεί να το προμηθευτεί από τις εγκαταστάσεις της μονάδας, καθώς διατίθεται σε συσκευασίες κενού αέρος, χωρίς συντηρητικά». Εκτός από τα παραπάνω, οι δύο συνέταιροι συμμετέχουν σε εκθέσεις, όπως η Food Expo και η Expotrof, ώστε να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τα προϊόντα τους στο καταναλωτικό κοινό.

Λίμνη Κρεμαστών

Μια πλωτή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη λίμνη Κρεμαστών ήταν το επόμενο βήμα που πραγματοποίησαν οι δύο συνέταιροι. «Τον Οκτώβριο του 2019 ξεκινήσαμε μία δεύτερη μονάδα παραγωγής πέστροφας στη λίμνη Κρεμαστών, στην οποία υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις κλωβοί, με τελικό στόχο να φτάσουν τους εφτά», εξηγεί ο Γιάννης και προσθέτει ότι «ως ασχολία, η ιχθυοκαλλιέργεια χρειάζεται υπομονή, ειδικά στην περίπτωση που τα ψάρια αργούν να μεγαλώσουν λόγω του παγωμένου νερού».

Επόμενα σχέδια

όπως αναφέρει ο Γιάννης, στα επόμενα σχέδια για τη μονάδα «είναι να ολοκληρωθεί η επένδυση στη λίμνη Κρεμαστών, αλλά και να εκσυγχρονιστεί ακόμα περισσότερο το εκκολαπτήριο».