Γιάννης Νταγκούλης, Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων: «Αλλάξαμε το καθεστώς του απομονωμένου κτηνοτρόφου»
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων, Γιάννης Νταγκούλης, παραχώρησε συνέντευξη στην «ΥΧ» στην οποία μίλησε για το ιστορικό της δημιουργίας του συνεταιρισμού, την τρέχουσα κατάσταση και τα άμεσα σχέδιά του για το μέλλον. Όπως εξήγησε, χάρη στην τεχνογνωσία και στην υποστήριξη του «μητρικού» συνεταιρισμού «Φαρσάλων Γη», όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι εντάσσονται στο εγχείρημα αυτό που μετράει περίπου πέντε χρόνια και συνεχώς προοδεύει, έχοντας στεφθεί με πλήρη επιτυχία.
Κύριε Νταγκούλη, ποια είναι η εμπειρία σας από τότε που αναλάβατε με την ιδιότητα του προέδρου του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού;
Από τα μέσα του 2018 που ιδρύθηκε ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός με έδρα τα Φάρσαλα, έχω την τύχη και την ευθύνη μέχρι σήμερα να είμαι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας υπήρχε ανησυχία για το μέλλον της κτηνοτροφίας που είναι συνυφασμένο με το μέλλον και την επιβίωση την δική μας. Παρ’ όλα αυτά, έλειπε αυτός που θα αναλάμβανε να μας οργανώσει.
Απευθυνθήκαμε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Φαρσάλων Γη», που λειτούργησε ως σύμβουλος και μελετητής, αλλά και ως θερμοκοιτίδα, παραχωρώντας μας χώρο στις εγκαταστάσεις του για να αποτελέσει την έδρα του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού. Η αρχή έγινε από μία ομάδα νέων ανθρώπων με αιγοπρόβατα που προσπαθούσαν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, επενδύοντας στην κτηνοτροφία.
Το κακό προηγούμενο με τους συνεταιρισμούς ήταν αυτό που λειτουργούσε ως τροχοπέδη και έκανε τον αγροτικό κόσμο να φοβάται και να μην εμπιστεύεται τους συνεταιρισμούς. Για να εξαλείψουμε όλους αυτούς τους προβληματισμούς και να μας εμπιστευτεί ο κόσμος, εφαρμόζουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης.
Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το μοντέλo;
Προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια των οικονομικών, η διοίκηση του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού έχει κρατήσει την εποπτεία και έχει αναθέσει όλη τη διαχείριση στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών «Φαρσάλων Γη», που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αγροτικής οικονομίας, εκτός από την παραγωγική δραστηριότητα, υπό την προεδρία της κας Αϋφαντή Βασιλικής.
Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά, γιατί οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μας είχαν ενημερώσει ότι η τιμή του πρόβειου γάλακτος για τη νέα περίοδο (2018-2019) από 1,10 ευρώ/κιλό θα έπεφτε κάτω από τα 80 λεπτά/κιλό. Ήμασταν ο πρώτος συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στον Νομό Λάρισας και αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες στη συνεργασία με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις (τυροκομεία), οι οποίες είχαν μάθει να αντιμετωπίζουν τον κτηνοτρόφο μεμονωμένο και αδύναμο, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.
Καταφέραμε, όμως, με κάποιες επιχειρήσεις, στο τιμόνι των οποίων ήταν νέοι άνθρωποι υγιώς σκεπτόμενοι, να ξεκινήσουμε κάποιες συνεργασίες και να σταθούμε όρθιοι. Σήμερα, αριθμούμε περίπου 85 μέλη, ενώ έχουμε συνέχεια νέες εγγραφές. Διακινούμε πάνω από 2.000 τόνους γάλακτος ετησίως. Καταφέραμε άμεσα και αναγνωρίσαμε τον συνεταιρισμό ως οργάνωση παραγωγών και εξασφαλίσαμε αρκετά κεφάλαια με τα οποία χρηματοδοτούμε τα μέλη μας για την κάλυψη των αναγκών τους.
Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία, γιατί με τον τρόπο αυτόν έχουμε οικονομική ανεξαρτησία και αποκτούμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στο κλείσιμο των τιμών. Ο συνεταιρισμός έχει καταφέρει να πουλάει πάνω από 1,70 ευρώ το συμβατικό πρόβειο και στα 1,05 ευρώ/κιλό το συμβατικό γίδινο. Σήμερα, πλέον, αφού έχουμε αποκτήσει τον σεβασμό των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργαζόμαστε, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν που παράγουμε.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, όσον αφορά το κόστος παραγωγής;
Το κόστος παραγωγής είναι αυτό που βασανίζει τους κτηνοτρόφους. Προσπαθούμε να προμηθεύουμε τα μέλη μας με ζωοτροφές μέσω του συνεταιρισμού σε τιμές κόστους για να μη νιώθουν την πίεση από τους εμπόρους. Παρέχουμε κτηνίατρο και ζωοτέχνη για την υγιεινή και τη σωστή διατροφή των ζώων.
Παρ’ όλα αυτά, το κόστος ανέρχεται αυτή την περίοδο στο 1,70 ευρώ/κιλό. Εάν δεν παρέμβει η πολιτεία να επιδοτήσει τον κτηνοτρόφο στο κομμάτι των ζωοτροφών, η κτηνοτροφία δυστυχώς θα εκλείψει.
Μέχρι σήμερα, πάντως, εισπράττουμε μόνο υποσχέσεις και όχι βοήθεια. Έχουμε οικογένειες που θέλουμε να τις ζήσουμε με αξιοπρέπεια, έχουμε παιδιά που θέλουμε να τα σπουδάσουμε, ας σταματήσει λοιπόν η πολιτεία να μας αντιμετωπίζει σαν επαίτες. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, εάν θέλουν να επιβιώσουν. Αυτό που νομίζουν ότι πετυχαίνουν μόνοι τους μπορούν να το πετύχουν στο πολλαπλάσιο μέσα από έναν συνεταιρισμό. Όσο λειτουργούν μεμονωμένοι, λειτουργούν προς όφελος των τυροκομείων και κάνουν ζημιά σε ολόκληρο τον κτηνοτροφικό κλάδο.