«Γιατί αυξήθηκε η παρακράτηση βασικής ενίσχυσης υπέρ εθνικού αποθέματος κατά 1,5%;»

«Γιατί αυξήθηκε η παρακράτηση βασικής ενίσχυσης υπέρ εθνικού αποθέματος κατά 1,5%;»
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τους λόγους για την αύξηση της παρακράτησης από τη βασική ενίσχυση υπέρ του εθνικού αποθέματος,  ζητεί να πληροφορηθεί  ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Σ΄ επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε, αναφέρεται σε πρόσφατη υπουργική απόφαση  με αριθ. πρωτ.1630/64709 (Β΄ 2140/22.06.2017, που αφορά στον κανονισμό (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα.

-Διαφήμιση-

 Ο γραμματέας της ΝΔ τονίζει πως   για τη δημιουργία του εθνικού αποθέματος εφαρμόζεται γραμμική ποσοστιαία μείωση του ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο ποσοστού 3%, το οποίο ποσοστό αυξάνεται σε 4,5% για την κάλυψη των αναγκών χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που κάνουν έναρξη της γεωργικής τους δραστηριότητας.

Ο κ.Αυγενάκης σημειώνει πως «δεν μπορεί παρά να διερωτάται κανείς για τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο θεώρησε αναγκαία την αύξηση του ποσοστού παρακράτησης υπέρ του Εθνικού Αποθέματος από τις επιδοτήσεις ενιαίας ενίσχυσης».

Πρόταση για την απώλεια δικαιωμάτων

Ο γενικός γραμματέας της ΝΔ τονίζει πως χιλιάδες παραγωγοί, πάνω από 50.000 αγρότες, στην ελληνική επικράτεια δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματα τους για ενιαία ενίσχυση, συνεπώς, τα ποσά από την απώλεια των δικαιωμάτων αυτών, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια Ευρώ πανελλαδικά αλλά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Εθνικό Απόθεμα και να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους Νέους Αγρότες, ιδιαίτερα τους «αδικημένους του 2009», καθώς και στους χιλιάδες αγρότες της «φόρμας 6». Ως γνωστόν οι αδικημένοι του 2009, είναι αγρότες των οποίων τα δικαιώματα, έχουν μικρότερη οικονομική ενίσχυση, από άλλους με τα ίδια στρέμματα και την ίδια καλλιέργεια.

Συγκεκριμένα, τονίζει ο κ.Αυγενάκης , οι «αδικημένοι του 2009», οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών το 2009, αλλά δεν έλαβαν την επιδότηση που τους αναλογούσε, καθώς και τα χρήματα από το Εθνικό Απόθεμα, μετά από σχετική απόφαση της τότε αρμόδιας Υπουργού κ. Μπατζελή με την οποία έχασαν το 50% των χρημάτων που δικαιούνταν».  Ζητά δε να υπάρξει και γνώση σε ό, τι αφορά στις εκκρεμότητες για τους νέους γεωργούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, ρωτά γιατί δεν προχώρησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στη μεταφορά στο Εθνικό Απόθεμα – και στη συνέχεια στην κατανομή στους παραπάνω αγρότες – των ποσών που χάθηκαν από την μη ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, αντί της περαιτέρω αύξησης του ποσοστού παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεμα; Πού σκοπεύετε, τελικά, να κατανείμετε αυτά τα 20 εκ. Ευρώ από την μη ενεργοποίηση δικαιωμάτων;» καταλήγει.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki