Ι. Γιάτσος: Εξήντα χρόνια αγρότης στη Ροδόπη

Εξήντα χρόνια στα χωράφια ο Ιωάννης Γιάτσος. Στο χωράφι τον συναντήσαμε να ελέγχει την πορεία της βαμβακοφυτείας του. «Μόλις απολύθηκα από φαντάρος έπιασα την τσάπα» μας είπε και χαμογέλασε. Αγαπά τη δουλειά του ο Ιωάννης Γιάτσος, αγαπά και τους συναδέλφους του, παρατηρεί τους νέους αγρότες να κάνουν βήματα, να γνωρίζουν περισσότερα, «μορφωμένα τα παιδιά σήμερα» αλλά να συναντούν μπροστά τους τις ίδιες δυσκολίες: Υψηλό το κόστος παραγωγής, χαμηλές οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους και έλλειψη συνεταιρισμών – ενώσεων.

«Τα καλά της δουλειάς μας είναι όταν η παραγωγή μας πηγαίνει καλά και την πουλάμε επίσης καλά» δήλωσε στη ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» και πρόσθεσε ότι: «Τα παλιά τα χρόνια δουλεύαμε πολύ, βγάζαμε παραγωγή, πουλούσαμε σε καλή τιμή. Τώρα δουλεύουμε πολύ και δουλεύουμε για άλλους, για το κράτος, δεν ξέρω για ποιόν. Για μας δεν περισσεύει τίποτα. Για να καταλάβετε πουλήσαμε το καλαμπόκι 16 λεπτά το κιλό και σήμερα το πουλάνε οι έμποροι 27 λεπτά. Αυτή είναι η διαφορά μας».
Χαρακτηρίζει πλήγμα μεγάλο για την περιοχή την απουσία Συνεταιρισμών κι Ενώσεων. «Μας λένε οι έμποροι: «Φέτος οι τιμές θα πάνε καλύτερα» τα φέρνουν από εδώ, τα φέρνουν από εκεί στο τέλος τα ίδια. Εμείς δουλεύουμε, άλλοι κερδίζουν. Σήμερα νέος αγρότης αν δεν μπορεί να μπει σε πρόγραμμα, δεν θα μπορέσει να πορευτεί».

Τέλος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην κτηνοτροφία της περιοχής. «Πουλήθηκαν αρνιά ζωντανά με 2,40 και στο τσιγκέλι έφταναν 10-11 ευρώ το κιλό. Άνθρωποι που ήταν μια ζωή στην κτηνοτροφία, αν του έλεγες σφάξε μια προβατίνα δεν την έσφαζε και όταν αποσύρθηκαν από το χώρο αναγκάστηκαν να τα σφάξουν γιατί δεν υπήρχε ενδιαφερόμενος να τα αγοράσει».

Πηγή: ertnews.gr