Γιγαρτόκαρπα: Με λιγότερα μήλα κι αχλάδια αλλά και χαμηλά αποθέματα θα κινηθεί φέτος η ΕΕ

Μειωμένη παραγωγή για το μήλο και πολύ περισσότερο για το αχλάδι προβλέπονται φέτος στην ΕΕ, σύμφωνα με το συνέδριο Prognosfruit της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), που πραγματοποιήθηκε στο Τρεντίνο της Ιταλίας.

Απώλειες αναμένει η Πολωνία, στο 34% η μείωση για την Ελλάδα

Βάσει των εκτιμήσεων που ανακοινώθηκαν η παραγωγή μήλων της ΕΕ το 2023 αναμένεται μειωμένη κατά 3,3% από την περσινή, στους 11,41 εκατ. τόνους, διατηρώντας, ωστόσο, τους όγκους πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας κατά 0,3%.

Ως κύριες αιτίες εμφανίζονται οι καιρικές συνθήκες -ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, έλλειψη βροχοπτώσεων- που έπληξαν τα παραγωγικά κράτη σε διαφορετικές περιόδους καθώς και ο ήπιος χειμώνας που έφερε μαζί του και φτωχή επικονίαση.

Μειωμένη κατά 11% αναμένεται η πολωνική παραγωγή σε σύγκριση με αυτή του 2022, το ίδιο και η γερμανική, αντίθετα η Ιταλία εκτιμά σταθερές ποσότητες και η Γαλλία άνοδο κατά 8%, μεταξύ των κύριων χωρών παραγωγής. Σε ότι αφορά την Ελλάδα οι όγκοι φέτος προβλέπονται μειωμένοι κατά 34% έναντι των περσινών, στους μόλις 212.000 τόνους.

Πρόκειται για μία σεζόν που ξεκινά με χαμηλά αποθέματα για την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ και οι εισαγωγές, το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2023 ήταν κατά 30% χαμηλότερες από το 2022, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που επικαλείται σε πρόσφατη έκθεσή του και το USDA.

Ως προς τις ποικιλίες, αυξημένη παραγωγή προβλέπεται για την Golden Delicious κατά 11% και για την Gala κατά 4,8%, αντίθετα, μειώσεις αναμένονται σε άλλες όπως η Red Delicious και η Idared κατά 10% και 6,1% αντίστοιχα.

Το 60% της παραγωγής αναμένεται να κατευθυνθεί στη νωπή κατανάλωση και το υπόλοιπο 40% στη μεταποίηση. Σε ότι αφορά τα μεγέθη αυτά αναμένονται σε μέσα επίπεδα, με τις Γαλλία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Ρουμανία να αναμένουν ελαφρώς μεγαλύτερους καρπούς από το κανονικό και τις Αυστρία και Σλοβενία ελαφρώς μικρότερους.

Η πτώση του ιταλικού μειώνει σημαντικά τους φετινούς όγκους της ΕΕ στο αχλάδι

Τη δεύτερη μικρότερη σοδειά του στην τελευταία δεκαετία αναμένει το ευρωπαϊκό αχλάδι με τους όγκους για το 2023 να προβλέπονται στους μόλις 1,74 εκατ. τόνους, λιγότερο κατά 12,9% από εκείνους του 2022. Δραστική μείωση της ιταλικής παραγωγής (τουλάχιστον-63% από το 2022 λόγω καιρικών φαινομένων, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί οι ζημιές του Ιουλίου) καθώς και μειώσεις ποσοτήτων κατά 29% στη Γαλλία φαίνεται ότι ευθύνονται για τη συνολικότερη εικόνα. Για την Ελλάδα, μειωμένη κατά 28% από πέρυσι αναμένεται η φετινή σοδειά, στους 71.000 τόνους.

Οι εκτάσεις αχλαδιών για την ΕΕ βαίνουν μειούμενες, με εξαίρεση την Ολλανδία και το Βέλγιο. Πρόκειται για μία παραγωγή που φαίνεται να μετατοπίζεται βορειότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως επισημαίνεται.

Αυξημένη κατά 8% προβλέπεται η παραγωγή των Conference, αντίθετα μειωμένη εκτιμάται εκείνη των William BC (κατά 36,8%) και δραστικά μειωμένη των Abate Fetel (κατά 69,3%), αναφορικά με τις ποικιλίες.

Σε όρους αγοράς, ως καλός οιωνός για υψηλότερες τιμές θεωρούνται μικρή συγκομιδή και εξαντλημένα αποθέματα, με το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου αχλαδιών να πραγματοποιείται στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.