Γιώργος Αυγέρης: Τυροκομικά Παρνασσού… με γνώση

Βρίσκεται σε όλα τα σημεία της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή έως την πώληση, αξιοποιώντας τη γνώση και την πρακτική εμπειρία που απέκτησε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων στον τομέα της τυροκόμησης.

Ο Γιώργος Αυγέρης από την Πολύδροσο Φωκίδας, χρησιμοποιεί την πρώτη ύλη γίδινου και πρόβειου γάλακτος που παράγεται από τα ζώα που εκτρέφει η οικογένειά του, για την τυροκόμηση 40 διαφορετικών προϊόντων, τα οποία διαθέτει τοπικά μέσω του καταστήματος λιανικής πώλησης που έχει δημιουργήσει. «Βρισκόμαστε στους πρόποδες του Παρνασσού. Εκτρέφουμε γίδια και πρόβατα και καλλιεργούμε, επίσης, τις δικές μας ζωοτροφές για να μειώσουμε το κόστος εκτροφής, αλλά και για να έχουμε τον έλεγχο της ποιότητάς τους. Ξεκινήσαμε την τυροκόμηση σε επίπεδο οικοτεχνίας. Δεν μου έφτανε, όμως, μόνο αυτό. Ήθελα να αξιοποιήσω την πρώτη ύλη που διαθέταμε και να αποκτήσω όσα περισσότερα εφόδια μπορούσα. Έτσι, λοιπόν, το 2006, σε ηλικία περίπου 21 ετών, αποφάσισα να πάω στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων», αναφέρει ο Γιώργος στην «ΥΧ».

Απόκτηση γνώσεων

Μεταφέροντας την εμπειρία του, τονίζει ότι στη σχολή υπήρχε όλο το πακέτο της γνώσης. Αυτό περιλαμβάνει την τυροκόμηση σε πρακτικό επίπεδο, τη λειτουργία των μηχανημάτων, τη δημιουργία μιας μονάδας και τη διαχείριση των κινδύνων. Όπως εξηγεί, «υπήρχε η γνώση για την τυροκόμηση και τους τρόπους παρέμβασης στο τυρί που σχετίζονται με τη γεύση και την ποιότητά τους.

Εκτός, όμως, από αυτά μαθαίνει κανείς για τη διαχείριση μιας εκμετάλλευσης, το στήσιμο για τη δημιουργία μιας μονάδας, τους χώρους που πρέπει να υπάρχουν σε ένα τυροκομείο. Κάναμε ακόμη και μηχανολογία, ποια μηχανήματα είναι απαραίτητα, δηλαδή».

Ιδιαίτερα προϊόντα

Ο 34χρονος σήμερα τυροκόμος τα πρώτα χρόνια, μετά την αποφοίτησή του, αξιοποίησε τις γνώσεις του σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες από τις οποίες κατάφερε να ενισχύσει την πρακτική του εμπειρία. Το 2011, πήρε την απόφαση για τη δημιουργία του τυροκομείου του, αλλά και το άνοιγμα ενός καταστήματος λιανικής πώλησης των προϊόντων του. «Φτιάχνουμε περίπου 40 διαφορετικούς κωδικούς, με την πρώτη ύλη να προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα δικά μας ζώα, αλλά και από τη συνεργασία με κτηνοτρόφους της περιοχής.

Στους κωδικούς αυτούς περιλαμβάνονται παραδοσιακά προϊόντα, όπως λευκό τυρί, γίδινο, κεφαλοτύρι, αλλά και πιο ιδιαίτερα τυριά, τα οποία περιέχουν βότανα ή συνδυασμό μπαχαρικών. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τοπικό οινοποιείο από το οποίο παίρνουμε οινολάσπη και ωριμάζουμε τα τυριά μας, φτιάχνοντας ένα τυρί τύπου κρασοτύρι. Επίσης, παράγουμε τυριά τύπου ελαιοτύρι και μελίτυρο και μια μεγάλη γκάμα από γιαούρτια», αναφέρει ο Γιώργος.

Η σχολή, όπως τονίζει ο ίδιος, έγινε η αφετηρία για τη δημιουργία όλων αυτών των διαφορετικών τυριών που φτάνουν στον καταναλωτή με την επωνυμία «Τυροκομείο Αυγέρη». «Πήρα ιδέες και ανακάλυψα πολλά είδη τυριών κατά τη φοίτησή μου στη σχολή. Για την προώθηση των προϊόντων μου, αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου κατάστημα λιανικής πώλησης, καθώς λόγω και του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη διάθεση των τυριών», όπως ο ίδιος αναφέρει.