Πως ο Γιώργος Καπνιάς πειραματίζεται με νέες καλλιέργειες αποφεύγοντας την κρατική βοήθεια

«Αντικίνητρο τα προγράμματα για όσους θέλουν να επενδύσουν στη γη»

giorgos-kapnias-neos-agrotis-almyros-volou

Ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, διευρύνοντας συνεχώς τους ορίζοντες της οικογενειακής του επιχείρησης και αποφασίζοντας συνειδητά να απέχει από κάθε είδους κρατική βοήθεια και προγράμματα.

Στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις, ο 35χρονος Γιώργος Καπνιάς, από τον Αλμυρό Βόλου, καλλιεργεί ζαχαρότευτλα, σιτηρά, καλαμπόκι και μηδική, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στην καλλιέργεια οσπρίων. Στα άμεσα σχέδιά του είναι η δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας για την παραγωγή πρόβειου γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.

«Συνολικά, καλλιεργώ 950 στρέμματα με ζαχαρότευτλα, σιτηρά, καλαμπόκι και τριφύλλι. Τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι και με νέες καλλιέργειες, όπως τα φασόλια, τα οποία παραδίδω στην ομάδα παραγωγών Λάρισας με την οποία συνεργάζομαι και μέχρι στιγμής πρόκειται για μια επικερδή δραστηριότητα. Συνεχίζω να επεκτείνω την οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τον αδερφό μου και το επόμενο μας βήμα είναι η αγορά ζώων για τη δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας», μας λέει ο κ. Καπνιάς, και προσθέτει: «Δεν θέλησα να ενταχθώ σε κάποιο πρόγραμμα νέων αγροτών, γιατί θεωρώ ότι δεν αποτελεί εργαλείο. Τα χρήματα που δίδονται είναι πάρα πολύ λίγα και οι υποχρεώσεις πάρα πολλές. Δεν πιστεύω πως με τη μορφή που είναι σήμερα τα προγράμματα αποτελούν κίνητρο για έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Αγαπώ αυτό που κάνω και ό,τι έχω δημιουργήσει το έχω καταφέρει μόνος μου, μαζί με την οικογένεια μου. Με αργά, σταθερά βήματα δημιουργώ τις προϋποθέσεις για μια υγιή αγροτική επιχείρηση».