Τα βήματα του Γιώργου Κατσούλη για την επιτυχημένη αγροτική του πορεία

Παραγωγή 5 διαφορετικών προϊόντων και ενασχόληση με τον αγροτουρισμό

Ο Γιώργος Κατσούρης, απο το το χωριό Αβραμιού του Δήμου Μεσσήνης
Ο Γιώργος Κατσούλης, απο το το χωριό Αβραμιού του Δήμου Μεσσήνης

Τις οικογενειακές του καταβολές, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον αγροτικό τομέα, θέλησε να ακολουθήσει ο Γιώργος Κατσούλης, προσθέτοντας, όμως, σε αυτές, τα οφέλη της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και του συνεταιρισμού.

Ο Γ. Κατσούλης, ο οποίος ασχολείται με τις καλλιέργειες της πατάτας, της ελιάς, της σταφίδας, της αραχίδας και των εσπεριδοειδών, δραστηριοποιείται τόσο στην περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το χωριό Αβραμιού του Δήμου Μεσσήνης, όσο και στην περιοχή της Βελίκας. Εκτός από την παραγωγή προϊόντων, ασχολείται και με τον αγροτουρισμό: «Παράλληλα με την παραγωγή των προϊόντων, διατηρώ πέριξ των αγροτεμαχίων, που καλλιεργώ αραχίδες και πατάτες, παραθαλάσσια μικρομεσαία επιχείρηση στον τομέα της παροχής υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής, που έχω σαν στόχο να την μετατρέψω σε πολυλειτουργικό αγρόκτημα».

Συνεταιρισμός

Σε όλα τα παραπάνω, όμως, συνέβαλαν τα οφέλη του συνεταιρισμού, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Όπως τονίζει στην «ΥΧ», η διακίνηση των προϊόντων όπως η σταφίδα, η ελιά και το λάδι γίνεται μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, ενώ τα εσπεριδοειδή και οι πατάτες μέσω συμφωνιών με κατά τόπους χονδρεμπόρους. «Τα οφέλη από τη συμμετοχή μου στον συνεταιρισμό είναι πολλά. Αρχικά, υπάρχει απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής μου σε λάδι – ελιά – σταφίδα, ακόμα και σε χρονιές που, λόγω ειδικών συνθηκών, η ποιότητα δεν είναι η ενδεδειγμένη. Επίσης, η εξόφληση, ειδικά στο λάδι και στην ελιά, είναι άμεση, καθώς γίνεται την επόμενη μέρα. Επιπλέον, τα συστήματα ιχνηλασιμότητας που χρησιμοποιεί ο συνεταιρισμός διασφαλίζουν την παραγωγή μου. Τέλος, ο συνεταιρισμός παρέχει πιστώσεις στην προμήθεια εφοδίων, συμβουλευτική υποστήριξη όλο το έτος σε κάθε φάση των αναγκών μου, καθώς και πρόσβαση σε πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω αξιοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ενσωμάτωση καινοτομιών

Ακόμα μία πτυχή της επιτυχημένης πορείας του Γ. Κατσούλη είναι η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην εκμετάλλευσή του. «Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες προωθώ την ελεγχόμενη καλλιέργεια, με σκοπό τη μετατροπή της σε βιολογική. Όσον αφορά τη λίπανση, αξιοποιώ τα αποτελέσματα συμβουλευτικής λίπανσης μέσω καινοτόμων εφαρμογών του συνεταιρισμού. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, χρησιμοποιώ καινοτόμες εφαρμογές καταγραφής καιρικών συνθηκών για την αντιμετώπιση των αλλαγών στο μικροκλίμα».

Γνώση

Η τρίτη πτυχή της επιτυχημένης πορείας του Γ. Κατσούλη είναι η εκπαίδευση. Ο ίδιος γνωρίζει τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στον αγρότη, αφού και εκείνος αποφάσισε να σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος, πριν ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Όπως τονίζει στην «ΥΧ», η εκπαίδευση είναι ο τρόπος για να συνδυαστούν οι καλλιεργητικές πρακτικές των παλαιότερων με το θεωρητικό επιστημονικό υπόβαθρο που χρειάζεται για τη χρήση βέλτιστων πρακτικών, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η μεγιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών.

Τα βήματα της επιτυχίας

Πολύ δουλειά, διαρκής ενημέρωση, τόσο για τις καλλιέργειές του όσο και για τη χρηματοδότησή τους, δια βίου κατάρτιση για εναρμόνιση με τις εξελίξεις στις καλλιεργητικές πρακτικές, αξιοποίηση της τεχνολογίας και πίστη στις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής, είναι τα συστατικά που θα βοηθήσουν τον κάθε αγρότη να κάνει επιτυχημένα αγροτικά βήματα, σύμφωνα με τον Γ. Κατσούλη.

Αυτό, όμως, που τονίζει, είναι πως για την επίτευξη των παραπάνω χρειάζονται δυνατοί, υγιείς και σύγχρονοι συνεταιρισμοί που, εκτός από τη διασφάλιση της απορρόφησης της παραγωγής, θα μεριμνούν και για όλες τις παραπάνω ανάγκες. Ωστόσο, εκτός, από αυτά που χρειάζεται να κάνει ο αγρότης, ο κ. Κατσούλης τονίζει και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας νέος παραγωγός και ο κάτοικος της υπαίθρου ευρύτερα. Αυτά είναι το «υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη αγροτικών υποδομών, οι χαμηλές τιμές προϊόντος, η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, η δυσκολία στην αποθήκευση, η διακίνηση και πώληση του προϊόντος, η ελλιπής ενημέρωση, η δυστοκία στην πρόσβαση χρηματοδοτικών πόρων, η εξοντωτική φορολογία, η ανυπαρξία προστασίας της παραγωγής σε περίπτωση καταστροφών φυσικών και μη και τέλος το ανεπαρκές ασφαλιστικό περιβάλλον».