Γιώργος Τσακίρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην «ΥΧ»: «Αυτές είναι οι προτεραιότητές μου»

Για τις προτεραιότητες που έχει θέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έως την εκλογή της νέας κυβέρνησης μιλά στην «ΥΧ» λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ο υπηρεσιακός υπουργός, καθηγητής Γιώργος Τσακίρης. Όπως τονίζει σε γραπτή δήλωσή του στην «ΥΧ», κύριο μέλημά του είναι να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023-2027 και να τρέξουν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ 2023.

«Γιατί δέχθηκα τη θέση»

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Τσακίρης, η απόφασή του να δεχθεί τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού δεν ήταν και τόσο εύκολη. «Δέχθηκα να αναλάβω το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντιφατικά συναισθήματα: Από τη μία, θεώρησα ότι είναι τιμή μου να υπηρετήσω την ύπαιθρο και τον αγροτικό κόσμο και, από την άλλη, είχα μια συστολή, αναγνωρίζοντας τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω», σημειώνει.

ΟΣΔΕ 2023

Στη συνέχεια, ο υπηρεσιακός υπουργός ξεκαθαρίζει μία σειρά από ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Κατά το διάστημα μέχρι τις εκλογές οφείλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων για τις πληρωμές των ενισχύσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με πρώτο βήμα τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Παράλληλα, θα παρακολουθήσουμε τα προγράμματα και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, διευκολύνοντας την υλοποίησή τους». Επισημαίνει, δε, ότι «θέματα που μπορούν να προταθούν από όλες τις περιφέρειες της χώρας θα αξιολογηθούν και αναλόγως θα προωθηθούν για επίλυση».

Παρακαταθήκη

Ο ίδιος, όμως, μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα επιθυμεί να αφήσει μία σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απειλούν ή θα απειλήσουν την αγροτική παραγωγή, με προληπτικό σχεδιασμό και προτάσεις από ad hoc ομάδες εργασίας, ώστε να αφήσουμε παρακαταθήκη για την επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο κ. Τσακίρης.