Γιορτή ψωμιού από την εθνική ομάδα αρτοποιίας στην Αμφίκλεια

Σε ένα διήμερο γεύσεων και με σημείο αναφοράς το σιτάρι, η Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ένα ταξίδι γεύσης και ελληνικής παράδοσης στην .

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά του ψωμιού μέσα από την ελληνική παράδοση, με τους παρασκευαστές να ζυμώνουν και να ψήνουν επιτόπου στον υπαίθριο φούρνο που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία.

Σύμφωνα με τα τοπικά ήθη και έθιμα, η περίοδος αυτή συμπίπτει με τη γιορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, που αποτελεί μία ανάπαυλα των γεωργών από το όργωμα και τη σπορά του σιταριού, σε μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί και ως σιτομάνα. Επίσης, είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες λειτουργεί το Μουσείο Άρτου, που θα μείνει ανοιχτό για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας μέσα από τον υπαίθριο φούρνο στην πλατεία της Αμφίκλειας θα παρουσιάσει προτάσεις παρασκευής του ψωμιού, από διαφορετικά μέρη της χώρας.

Παράλληλα, ο αρχηγός και τα μέλη της Ομάδας θα ενημερώνουν μαθητές και επισκέπτες για τη διαδρομή του ψωμιού, από τη γέννησή του έως και σήμερα. Στόχος, επίσης, είναι να εξηγήσουν τι είναι το φυσικό προζύμι, οι πρώτες ύλες που φτιάχνεται, όπως επίσης και η διατροφική αξία του φυσικού ψωμιού.

Τέλος, θα γίνει και μία αναφορά στην ελληνική πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά και παράδοση, όπως επίσης και στην ανάγκη για μία ισορροπημένη διατροφή, που να συνδυάζεται με την πατροπαράδοτη τέχνη και τη μελέτη των νέων συνταγών.