Γκρινιάζει για τα κουκούτσια στο συμπύρηνο η βιομηχανία, ζώνουν τα φίδια τους παραγωγούς

των Γιάννη Τσατσάκη, Μελίνας Ζιάγκου

Σε θέση μάχης βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας μετά τις διαρροές από την πλευρά της βιομηχανίας για σοβαρά ζητήματα γύρω από τη διαχείριση του συμπύρηνου ροδάκινου και οι οποίες, όπως εκτιμούν, μοιάζουν με προμήνυμα πιέσεων για μείωση της τιμής παραγωγού.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι υπαρκτό και εντοπίζεται στην «ευαισθησία» του πυρήνα σε ένα ασυνήθιστα μεγάλο κομμάτι της φετινής παραγωγής, απόρροια του αραιού δεσίματος κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της γονιμοποίησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν ο καρπός φτάνει στα κοπτικά μηχανήματα, κατά τα πρώτα στάδια της επεξεργασίας το κουκούτσι να… γίνεται θρύψαλα και να μένουν υπολείμματα στο ροδάκινο, γεγονός που αφενός δημιουργεί την ανάγκη «ειδικής μεταχείρισης» (και περισσότερων εργατικών χεριών) από τη βιομηχανία, αφετέρου αυξάνει τις ποσότητες που κατευθύνονται για χυμό, μειώνοντας αντίστοιχα εκείνες που θα γίνουν κομπόστα.

Κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστα Αποστόλου, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε χρόνο σε πολύ μικρή κλίμακα που δεν ξεπερνά το 5% του συνόλου της πρώτης ύλης και αφορά, κυρίως, τις πρώτες ποσότητες που φτάνουν στα εργοστάσια. Φέτος, ωστόσο, το ποσοστό, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέρχεται σε 30%, το οποίο χαρακτηρίζει «χαοτικό και μη αντιμετωπίσιμο». Πέρα από την αύξηση του εργατικού κόστους, όπως σημειώνει, αυξάνει κατακόρυφα και τις αναλώσεις, καθώς «ενώ σε μια ομαλή χρονιά χρειάζονται περί τα 16 κιλά ροδάκινου για να παραχθεί ένα χαρτοκιβώτιο, αυτήν τη στιγμή απαιτούνται τουλάχιστον 22».

«Οτιδήποτε κάτω από 30 λεπτά είναι λίγο»

Το κρίσιμο ερώτημα, βέβαια, είναι πώς θα διαχειριστεί η βιομηχανία την όλη κατάσταση (π.χ. διεκδικώντας και πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές από τους πελάτες της), προκειμένου το κόστος να μην μετακυλισθεί στους καλλιεργητές. Οι τελευταίοι είδαν τις προηγούμενες μέρες την ΕΚΕ να εμμένει (και) για φέτος στα 26 λεπτά/κιλό, όταν, όπως διαμηνύουν, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη φυσική αγορά δικαιολογούν μια σοβαρή αύξηση στην τιμή παραγωγού.

«Δεν γνωρίζουμε αν προτίθενται οι βιομηχανίες να αξιοποιήσουν αυτό το δεδομένο. Αυτό που τονίζουμε εξαρχής και επιβεβαιώνεται είναι ότι η πρώτη ύλη φέτος είναι μειωμένη. Ήδη, οι ποσότητες της Κατερίνας, από τις πλέον παραγωγικές ποικιλίες που συγκομίζεται αυτές τις μέρες, είναι μειωμένες κατά 35%-40% και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες», λέει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Πασάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας.

«Ο παραγωγός πρέπει να πληρωθεί με 30 λεπτά καθαρά φέτος. Οι βιομήχανοι λένε ότι μας θέλουν συνεργάτες, αλλά μάλλον ως εργάτες τους μας βλέπουν, αν ψάχνουν δικαιολογίες για να ρίξουν την τιμή», συμπληρώνει ο ίδιος.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των παραγωγών της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας τονίζουν: «Όταν μιλούσαμε για μεγάλη μείωση παραγωγής, οι βιομήχανοι έλεγαν ότι θα αντισταθμιστεί από τα μεγαλόκαρπα ροδάκινα. Τώρα βρήκαν καινούργια δικαιολογία, τη στιγμή που η μείωση της πρώτης ύλης ξεπερνά το 35%. Ας διαχειριστούν τα δικά τους κόστη, όπως διαχειριζόμαστε εμείς τα δικά μας, τα οποία ήταν ακόμα μεγαλύτερα φέτος λόγω της πανδημίας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτούμε να μεταφέρουν το βάρος στους παραγωγούς».