Glyphosate: Πρωτοφανής απαίτηση γεωτεχνικών για έγκρισή του

Προκλητική επιστολή του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Κ. Καλόγηρου προς τον Βαγγέλη Αποστόλου

Η ΕΕ απαγορεύει βοηθητική ουσία για το glyphosate

Την ώρα που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τις επικίνδυνες συνέπειες της ουσίας glyphosate και η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται όσο ποτέ άλλοτε προβληματισμένη για το αν πρέπει να προχωρήσει στην απαγόρευσή της, στην Ελλάδα κάποιοι επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα, και να ζητάνε και τα ρέστα από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μία επιστολή προς τον Βαγγέλη Αποστόλου έρχεται να συνηγορήσει υπέρ της ουσίας και άρα υπέρ του φυτοφαρμάκου! Την εν λόγω επιστολή, με τίτλο «Η υπόθεση του Glyphosate» έχει συντάξει και υπογράφει το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, και δη ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος, Κωνσταντίνος Καλόγηρος (φωτό). «Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία να απομονώσει στο μέλλον τις λαϊκίστικες φωνές και στην περίπτωση του glyphosate να στηρίξει τα ξεκάθαρα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής αξιολόγησης, καθώς κάτι τέτοιο είναι προς όφελος τόσο της ελληνικής γεωργίας όσο και της αξιόπιστης προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος», αναφέρεται στην επιστολή, σημειώνοντας ότι η ουσία «αποτελεί και για τον Έλληνα αγρότη βασικό εργαλείο για μια ορθολογική, βιώσιμη και επικερδή παραγωγή».

Η επιχGlyphosate: Πρωτοφανής απαίτηση γεωτεχνικών για έγκρισή του!ειρηματολογία τους βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην εισήγηση της Γερμανίας για την επανέγκριση της ουσίας, χωρίς περιορισμούς, για άλλα 15 χρόνια. «Δυστυχώς, όμως, πολιτικές παρεμβάσεις, που λίγο απέχουν από καιροσκοπικές πρακτικές, οδήγησαν στην αδυναμία απόφασης τον περασμένο Μάρτιο, με έωλες και αντιεπιστημονικές αιτιάσεις που έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με την αξιολόγηση στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και με τις τελικές γνωμοδοτήσεις του WHO και του FAO», αναφέρει στην επιστολή του κ. Καλόγηρος. Και προσθέτει: «Πληροφορηθήκαμε ότι η χώρα μας υπήρξε αρωγός σε αυτή την πρώτη προσπάθεια επικύρωσης των αποτελεσμάτων της, πλέον αυστηρής παγκοσμίως, αξιολόγησης από τα θεσμοθετημένα και ανεξάρτητα όργανα της ΕΕ».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της επιστολής, γίνεται λόγος για «το έωλο των επιχειρημάτων όσων στην Ευρώπη επιθυμούν να κάνουν πολιτική καριέρα αντικαθιστώντας την επιστημονική γνώση με επιστημονικοφανή τρομολαγνεία και παρανοϊκές συνωμοσιολογίες».

Ο επιστημονικός αντίλογος για τη γλυφοσάτη

Η πραγματικότητα και η πορεία των γΟ Δημήτρης Κουρέτας για τη Glyphosateεγονότων, όμως, μόνο παρανοϊκές συνωμοσιολογίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, όταν διακεκριμένοι επιστήμονες ακόμη και στη χώρα μας τοποθετούνται επί του θέματος με προσοχή και, κυρίως, με στοιχεία. Άλλωστε, η ίδια η Κομισιόν έχει προτείνει τη 18μηνη παράταση της άδειας του glyphosate, εν αναμονή της νέας μελέτης για την ασφάλεια του glyphosate από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, που αναμένεται τον επόμενο χρόνο.

Με αφορμή την εν λόγω επιστολή, η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, για να εξηγήσει τι εστί glyphosate. «Τα ζιζανιοκτόνα που έχουν βάση το glyphosate (G), με κύριο εκπρόσωπο το Roundup, είναι τα πλέον διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα σε όλο τον κόσμο (έκθεση ΕΕ 2007). Είναι ευρέως φάσματος ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες για τροφή ανθρώπων αλλά και ζώων. Επίσης χρησιμοποιούνται στο 80% των γενετικώς τροποποιημένων (ΓΤ) φυτών παγκοσμίως (ΕΕ, 2012). Η ουσία glyphosate οδηγεί στον θάνατο των φυτών εκτός από εκείνα που είναι ανθεκτικά, όπως τα ΓΤ φυτά που ειδικά έχουν τροποποιηθεί για να αντέχουν».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «μια πρόσφατη ανασκόπηση της ακαδημαϊκής έρευνας κατέδειξε ότι η έκθεση στην ουσία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνο, ορμονικές διαταραχές, γενετικές ανωμαλίες και πιθανά νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον. Το συστατικό glyphosate έχει αποδειχθεί βλαβερό για την άγρια πανίδα και τον υδροφόρο ορίζοντα, όταν εξαπλώνεται μέσω του εδάφους ή των υδάτων απορροής».

Και επισημαίνει: «Θεωρώ ότι πρέπει να απαγορευτεί, όπως έγινε πέρυσι στη Γαλλία, με νόμο».

  • Γεωργία Μπόχτη