Γνωρίζετε αν θα τρέξει κάποια επιδότηση για νέους αγρότες τον επόμενο καιρό, όπως έγινε το 2016;

Ονομάζομαι Κατερίνα και μένω στην Κρήτη. Δε ξέρω αν τις απορίες που έχω θα έπρεπε να τις απευθύνω σε εσάς ή εάν γνωρίζετε να με παραπέμψετε κάπου. Θα ήθελα να γραφτώ στον ΟΓΑ ως νέα αγρότισσα, γιατί ασχολούμαι με τις μέλισσες που έχει ο πατέρας μου. Γνωρίζετε αν θα τρέξει κάποια επιδότηση για νέους αγρότες τον επόμενο καιρό, όπως το 2016; Αν όχι, αν γραφτώ από τώρα και βγει κάποια επιδότηση μετά από δύο χρόνια, παραδείγματος χάριν, θα δικαιούμαι αυτή την επιδότηση;

Κατερίνα από Σπάρτη

Έχουμε απαντήσει αρκετές φορές για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών και αν θα υπάρξει νέα προκήρυξη στο άμεσο μέλλον. Το πρόγραμμα έτρεξε σε αυτή την προγραμματική περίοδο το 2016, ενώ το 2017 βγήκε μια δεύτερη πρόσκληση σε όσες περιφέρειες δεν απορρόφησαν τους πόρους που τους είχαν διατεθεί κατά την πρώτη πρόσκληση.

Με τις δύο αυτές προσκλήσεις υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του μέτρου και, μάλιστα, η αρμόδια αρχή αναγκάστηκε να κάνει μεταφορά από άλλα μέτρα, ώστε να καλύψει τις σχετικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για προκήρυξη του μέτρου για νέους δικαιούχους άμεσα και, κατά πάσα πιθανότητα, θα πρέπει να περιμένετε τη νέα προγραμματική περίοδο (ή το τέλος της υφιστάμενης) για να μπορέσετε να κάνετε κάποια σχετική αίτηση, δηλαδή από το 2021 και μετά. Το αν θα δικαιούστε την ενίσχυση του νέου αγρότη, αν βγει το πρόγραμμα αργότερα και ξεκινήσετε τη δραστηριότητά σας σήμερα, εξαρτάται από τις προϋποθέσεις του μέτρου.

Σε αυτή την προγραμματική περίοδο, για παράδειγμα, μπορούσε ένας νέος αγρότης να έχει ξεκινήσει ΟΣΔΕ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έπρεπε να είναι επαγγελματίας αγρότης, ενώ θα έπρεπε να είχε γραφτεί ως νεοεισερχόμενος νέος αγρότης μέχρι και το προηγούμενο 12μηνο. Εν ολίγοις, οι όροι για την επιδότηση των νέων αγροτών εξαρτώνται από την υφιστάμενη πρόσκληση που προκηρύσσεται και κανείς δεν μπορεί να σας πει με σιγουριά τι θα ισχύει στο επόμενο πρόγραμμα.