Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου: Με πυξίδα τη δημιουργική συνεργασία και έμβλημα την παράδοση

Αποφασισμένες να κερδίσουν το στοίχημα που έβαλαν το 2016, όταν ίδρυσαν τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό, κόντρα στη βαθιά οικονομική κρίση, είναι πέντε γυναίκες από την περιοχή του Κιάτου Κορινθίας. Αν και οι συνθήκες που επικρατούν δεν αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθειά τους, εκείνες συνεχίζουν απτόητες την πορεία τους και κερδίζουν έδαφος.

Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, η πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μαρίνα Βελέντζα, θα αναφερθεί στο ξεκίνημα και στη φιλοσοφία της κίνησης. «Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από πέντε γυναίκες, με σκοπό την αξιοποίηση και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Η φιλοσοφία για τη δημιουργία του δεν γεννήθηκε μόνο από την ανάγκη μας για οικονομική ανεξαρτησία και την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά περισσότερο από την ανάγκη μας να είμαστε ενεργές και δημιουργικές».

Όπως εξηγεί η κα Βελέντζα, ο συνεταιρισμός απαρτίζεται σήμερα από έξι γυναίκες κάθε ηλικιακής ομάδας, ηλικίας από 25 έως 75 ετών. «Γνωρίζουμε καλά ότι η “συνταγή της γιαγιάς” είναι εγγύηση και αυτό θέλαμε να πετύχουμε: Οι έμπειρες νοικοκυρές να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις νεότερες. Με τον τρόπο αυτόν, εξάλλου, δεν παραμένει ζωντανή και η παράδοσή μας; Οι γυναίκες της περιοχής στην αρχή σίγουρα ήταν επιφυλακτικές, αλλά στη συνέχεια αντιλήφθηκαν τις προοπτικές που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πήραμε πιο ζεστά και αυτό μας δίνει θάρρος να συνεχίζουμε και να κοιτάμε μπροστά για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

Παραγωγή

Για τα προϊόντα του συνεταιρισμού μίλησε στην «ΥΧ» η Κωνσταντίνα Αλαμάνου. Όπως επισημαίνει, «προς το παρόν παράγουμε παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Σύντομα θα επεκταθούμε προωθώντας παραδοσιακά λικέρ, παρθένο ελαιόλαδο, πετιμέζι, τουρσιά, γλυκόξινες σάλτσες κ.λπ. Στα πρώτα μας βήματα, η προώθηση των προϊόντων μας γίνεται τόσο μέσα από τα καταστήματα, όσο και μέσω του e-shop της Ένωσης Κιάτου. Πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη λειτουργία και του δικού μας ηλεκτρονικού καταστήματος, ώστε να πραγματοποιούνται online αγορές».

Η προσπάθεια των γυναικών φαίνεται ότι αποτελεί και στήριγμα των παραγωγών. «Αγοράζουμε τις πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς της περιοχής, με ιδιαίτερη προτίμηση σε όσους ακολουθούν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη και ενθουσιασμός από τους παραγωγούς γι’ αυτή μας την πρωτοβουλία! Ωστόσο, έχουμε και τη δική μας πρώτη ύλη, από τις δικές μας καλλιεργήσιμες εκτάσεις», σημειώνει η κα Αλαμάνου. Για παράδειγμα, η πρόεδρος του συνεταιρισμού έχει αφιερώσει χρόνια στην παραγωγή βερίκοκων, σταφυλιών, λεμονιών κ.λπ. «Η καθεμιά μας προσφέρει απλόχερα ό,τι βγάζει το “μποστάνι’’ της», καταλήγει η ίδια.

Αγορά

Για την προώθηση των προϊόντων στην αγορά μίλησε η Όλγα Πασιά. «Η συνεργασία με την Ένωση Κιάτου είναι σίγουρα κομβικής σημασίας, διότι μας χάρισε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε αυτή την όμορφη πρωτοβουλία. Μας διέθεσε τον χώρο για την εγκατάσταση του εργαστηρίου μας, όπου γίνεται η παρασκευή των προϊόντων μας, και μας παρείχε πολύτιμη βοήθεια τόσο στο κομμάτι της τυποποίησης, όσο και στο marketing-promotion, στο οποίο ακόμα είμαστε άπειρες. Η σημαντική αυτή βοήθεια και υποστήριξη που λαμβάνουμε αποτελεί σίγουρα ένα ακόμα δείγμα πως η κουλτούρα συνεργασίας παραμένει ζωντανή».

Όλη αυτή η προσπάθεια, όμως, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, καθώς τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Όπως μας εξηγεί η κα Πασιά, «το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη ανταπόκρισης από το κράτος και η έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτών μέτρων. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν είναι κάτι νέο και όμως, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην ισότητα των φύλων, υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι η θέση της γυναίκας είναι στην οικογένεια και όχι στην αγορά εργασίας. Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί είναι πια απαραίτητο να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις, ώστε να συμβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους στη στρατηγική αγροτική ανάπτυξη της χώρας».

Κλείνοντας, η πρόεδρος του συνεταιρισμού, κα Βελέντζα, δήλωσε: «Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στον νομό μας και καλούμε και τις υπόλοιπες γυναίκες να δραστηριοποιηθούν, προκειμένου να επιβιώσει το αίσθημα του συνεταιρίζεσθαι».