Η 4η γενιά Ζαγοριανών τιμά τις αξίες του συνεταιριστικού πνεύματος

Η 4η γενιά Ζαγοριανών τιμά τις αξίες του συνεταιριστικού πνεύματος

Τιμώντας τα 100 χρόνια συνεταιριστικής παράδοσης και αδιάλειπτης λειτουργίας η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς προγραμματίζει και υλοποιεί σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 10 Ιούνη, μαθητές και μαθήτριες του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Εύβοιας, το βιβλίο τους με τίτλο «Ο πρώτος παιδικός συνεταιρισμός- Αναζητώντας τις ιδέες και τις αξίες του συνεταιριστικού πνεύματος».

Στη συνέντευξη παρέστησαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Αντώνιος Λάσκος, η Αντιπρόεδρος της οργάνωσης Δέσποινα Βαρούτα, ο Δήμαρχος Ζαγοράς Παναγιώτης Κουτσαφτής, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος, η αρμόδια παιδαγωγική υπεύθυνη Σχολική Σύμβουλος Μαρία Χατζή, ο επιμελητής της έκδοσης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής για τις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού Αλέξανδρος Καπανιάρης, δημοσιογράφοι, γονείς και άλλοι προσκεκλημένοι.

Μετά την έκδοση του συλλεκτικού ημερολογίου για το 2016 συνεχίζονται οι δράσεις και εκδηλώσεις για το επετειακό έτος με μια σημαντική έκδοση της Δ’ τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» που αφορά μια αφήγηση για τις ιδέες και το όραμα του συνεταιριστικού πνεύματος.

Ο υπεύθυνος Δάσκαλος και μέλος του Δ.Σ. της συνεταιριστικής οργάνωσης Κυριαζής Παπούλιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η έκδοση στηρίχθηκε στα οράματα και στις αξίες του συνεταιριστικού κινήματος και υποστηρίχθηκε  από τους συναδέλφους του σχολείου ενώ η προσπάθεια αναπτύχθηκε χάριν  στους δώδεκα μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος» στο πλαίσιο της έκτης ενότητας του μαθήματος της Γλώσσας (Ιστορίες παιδιών) και του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος (Πολιτισμός). Στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης δημιουργήθηκε μια πολύπλευρη αφήγηση με μια καινοτόμο υποστηρικτική μέθοδο εξ αποστάσεως παράγοντας εκπαιδευτικό υλικό στηριγμένο στις απόψεις των παιδιών».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Αντώνης Λάσκος στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι δημιουργίες των παιδιών της Ζαγοράς στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της οργάνωσης θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ιστορίας μας σ’ όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, όλο το εκπαιδευτικό υλικό θα επικοινωνηθεί σ’ όλη την χώρα. Η εστίαση και η επένδυση της οργάνωσης μας στο χώρο της εκπαίδευσης, δεν σταματά εδώ, καθώς από το νέο σχολικό έτος 2016-2017 προκηρύσσουμε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εικαστικών για μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων για την υγιεινή διατροφή με τίτλο: «Ένα μήλο την ημέρα … : Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !» με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον ζωγράφο και εικαστικό κ. Κώστα Κομνηνό, ενώ σύντομα θα έχουμε την αιγίδα και συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας. Στις σκέψεις μας επίσης είναι η χορήγηση ειδικής υποτροφίας για σχετικές σπουδές με το αντικείμενο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς».

Στην συνέχεια οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τα στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς προσέφεραν το βιβλίο και μήλα «ZAGORIN» στο Ορφανοτροφείο Βόλου.