Η ποιότητα δίνει επιπλέον 40-50 λεπτά σε σχέση με πέρυσι σε μπασμά και Κατερίνης

Πρόθεση των μεταποιητών να στηρίξουν την καπνοκαλλιέργεια

Η ποιότητα δίνει επιπλέον 40-50 λεπτά σε σχέση με πέρυσι σε μπασμά και Κατερίνης

Τις προϋποθέσεις για δυναμική επαναφορά της καπνοκαλλιέργειας στο προσκήνιο δημιουργεί το σκηνικό που διαμορφώνεται φέτος στην αγορά του καπνού.

Με την εμπορική περίοδο να φτάνει σιγά-σιγά προς το τέλος της, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι οι τιμές για τις βασικές ποικιλίες μπασμά και Κατερίνης θα κλείσουν 40-50 λεπτά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με «οδηγούς» την εξαιρετική ποιότητα της φετινής σοδειάς αλλά και την πρόθεση των μεταποιητών να στηρίξουν την καλλιέργεια, η οποία δείχνει τάσεις ανάκαμψης, μετά από μακροχρόνια φθίνουσα πορεία.

Τη θετική δυναμική επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, ο οποίος εκτιμά ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μέση τιμή για τον μπασμά στη Θράκη μπορεί να ξεπεράσει τα 5 ευρώ το κιλό. «Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στα 5-5,1 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η μέση τιμή για τον συνεταιρισμό μας δεν ξεπέρασε τα 4,56 ευρώ το κιλό», επισημαίνει. «Οι τιμές δείχνουν να διαμορφώνονται στα επίπεδα που είχαμε συμφωνήσει με τις εταιρείες, αν και σαφέστερη εικόνα θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες», συμπληρώνει.

«Ως τώρα έχουμε πουλήσει 1.000 τόνους και μένουν απούλητοι άλλοι 5.000 τόνοι, καθώς ο καιρός το τελευταίο διάστημα δεν βοήθησε, είχε βοριάδες και τα καπνά δεν μαλάκωσαν», προσθέτει. «Για τις ποσότητες που έχουν “φύγει” μέχρι στιγμής, η μέση τιμή είναι 3,60 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, στο ίδιο διάστημα και για τις αντίστοιχες ποσότητες, η τιμή διαμορφωνόταν στα 3,10 λεπτά κιλό. Έχουμε φτάσει μέχρι τα τρίτα χέρια και έχουν ζυγίσει πέντε εταιρείες, περιμένουμε μόνο την Καπνική Μιχαηλίδη, η οποία αναμένεται να εμφανιστεί σύντομα», σημειώνει ο κ. Χουσεΐν.

«Οι εταιρείες θέλουν να κρατηθεί η καλλιέργεια»

Στα τελειώματα βρίσκεται η παράδοση και στην Ελασσόνα, όπου από τα περίπου 5.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή, τα 3.000 στρέμματα αφορούν την ποικιλία Κατερίνης. «Έχουμε ολοκληρώσει κατά 100% τις παραδόσεις στην Socotab, η ΣΕΚΕ και η Μιχαηλίδης έχουν κάτι υπόλοιπα, ενώ η Μισιριάν θα παραλάβει τα τέταρτα χέρια του μπασμά πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού και αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Καπνού, Γιώργος Γκουτζέλας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέση τιμή για την Κατερίνης διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 4 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά τον μπασμά, ο ίδιος προβλέπει ότι η τιμή θα κυμανθεί στα 4,30-4,50 ευρώ το κιλό, χαμηλότερα δηλαδή από τη Βόρεια και Βορειοανατολική Ελλάδα κι αυτό γιατί «στην περιοχή μας προσανατολιζόμαστε περισσότερο στα κιλά και τις ποσότητες». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «μια μέση απόδοση για την εν λόγω ιδιαίτερη ποικιλία είναι μεταξύ 80 και 130 κιλών ανά στρέμμα, τη στιγμή που εμείς “φλερτάρουμε” με τα 200 κιλά».

H εξαιρετική ποιότητα έδωσε «πάτημα»

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο κ. Γκουτζέλας εκτιμά ότι οι τιμές από τις μεταποιητικές βιομηχανίες για τα καπνά της φετινής σοδειάς είναι από 10% έως 14% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. «Όλο το σκηνικό γίνεται για να κρατηθεί η καλλιέργεια. Βλέπουν και οι εταιρείες ότι έχουν ελαττωθεί τα στρέμματα και θέλουν να αναστρέψουν αυτή την τάση. Βοήθησε βέβαια και η ποιότητα των φετινών καπνών, που ήταν εξαιρετικά», υπογραμμίζει.

Στο ζήτημα της ποιότητας στέκεται και ο Δημήτρης Παππάς, πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Πιερίας, που αριθμεί 350 μέλη και συνολικά 7.000 στρέμματα. «Ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές στα χρονικά», δηλώνει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι η ανώτερη τιμή για την ποικιλία Κατερίνης που έχει πωληθεί έφτασε τα 4,30 ευρώ το κιλό, ενώ η χαμηλότερη τα 4,10 ευρώ, όταν πέρυσι η ανώτερη δεν ξεπερνούσε τα 4 ευρώ. «Η τιμή τσίμπησε προς τα πάνω, έστω και σε χαμηλότερο βαθμό απ’ ό,τι περιμέναμε, καθώς οι επιχειρήσεις δείχνουν ότι θέλουν να βάλουν κι άλλους παραγωγούς στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, χρειάζονται 10.000 τόνους Κατερίνης για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ωστόσο είναι ζήτημα αν θα καταφέρουν φέτος να συγκεντρώσουν πάνω από 6.000 τόνους», εξηγεί.

Στο τέλος της βαίνει η αγορά και για τα Βιρτζίνια στην Καρδίτσα, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της τοπικής Ομάδας Καπνοπαραγωγών, Παναγιώτης Κεφαλάς. «Αυτό που παρατηρούμε φέτος είναι ότι έχει μεγαλώσει η ψαλίδα ανάλογα με την ποιότητα. Έτσι, υπήρξαν βιολογικά που πουλήθηκαν με 3,55 ευρώ το κιλό αλλά και κάποια, κατώτερης ποιότητας, που “έφυγαν” με 2,20 ευρώ το κιλό. Τα συμβατικά κινούνται χαμηλότερα, για παράδειγμα η ΣΕΚΕ αγόρασε κατά μέσο όρο στα 2,08-2,10 ευρώ το κιλό», αναφέρει.

Τη θετική φετινή εικόνα συμπληρώνει το γεγονός ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα ασυνέπειας εκ μέρους των επιχειρήσεων, με τις πληρωμές να πραγματοποιούνται εντός προγράμματος. Η δε Καπνική Μιχαηλίδης εξόφλησε στο τέλος του καλοκαιριού τούς καλλιεργητές για τα χρωστούμενα από την περυσινή σεζόν, ενώ φέτος δείχνει διάθεση να κινηθεί ψηλότερα, σε ό,τι αφορά τις τιμές, προκειμένου να προσελκύσει παραγωγούς.