Παραδοξότητες στους πάγκους των λαϊκών και τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η «ΥΧ» καταγράφει

Μπορεί οι επισκέψεις μας στα σημεία λιανικής πώλησης αγροτικών προϊόντων (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και Βαρβάκειο) να πραγματοποιούνται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, όμως τα αποτελέσματα δεν σταματούν να μας προκαλούν την ίδια έκπληξη.

Για παράδειγμα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε εποχικά οπωροκηπευτικά προϊόντα, όπως το πεπόνι και το καρπούζι, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει φθηνότερα στα σούπερ μάρκετ και όχι στις λαϊκές, όπως θα φανταζόταν κανείς. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει και στην ντομάτα εποχής. Στο σούπερ μάρκετ αυτή την εβδομάδα χτύπησε κόκκινο, αφού την βρήκαμε έως και 2,65 ευρώ το κιλό, όταν στις λαϊκές κυμαινόταν στα 0,60 – 1,00 ευρώ/κιλό.

Στα κρέατα, η κατάσταση σε σχέση με την εβδομάδα 11 – 17/7, που ξεκινήσαμε την επιτόπια καταγραφή, μπορεί να μην παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, όμως περιπτώσεις όπως αυτές στο νωπό κοτόπουλο (που η τιμή του δεν αλλάζει ούτε λεπτό ανάμεσα σε 4 από τα 5 διαφορετικά σημεία πώλησής του) ή στο φρέσκο γάλα επτά ημερών εξακολουθούν να μας προκαλούν απορία. Η Βαρβάκειος συνεχίζει να πουλάει φθηνότερα στους καταναλωτές (αυτή την εβδομάδα καταγράψαμε επιπλέον μικρή μείωση τιμών), ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που σε διαφορετικά καταστήματα της ίδιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ καταγράψαμε διαφορετική τιμή στο ίδιο προϊόν και συγκεκριμένα στο χοιρινό σπάλα χωρίς κόκαλο (20 λεπτά το κιλό διαφορά).

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, η «ΥΧ», για δύο μέρες (Δευτέρα 18/7 και Τρίτη 19/7), βρέθηκε στις λαϊκές αγορές σε Πατήσια και Καισαριανή, αλλά και σε 10 καταστήματα των σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλου, Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλου, My Market και Lidl σε Ζωγράφου, Κολωνάκι, Πικέρμι, Γέρακα και Αγία Παρασκευή, αποτυπώνοντας τις τιμές παραγωγού, αλλά και τις τιμές γενικής πώλησης.

Φθηνότερο το κρέας στην Βαρβάκειο, κοινός προμηθευτής (;) στα σούπερ μάρκετ

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις ήταν και αυτή την εβδομάδα οι τιμές που κατέγραψε η «ΥΧ» στα κρέατα, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στην Βαρβάκειο αγορά. Ωστόσο, στις επιτόπιες επισκέψεις μας στους χώρους λιανικής πώλησης στην Αττική, όπου διακινούνται τα προϊόντα διατροφής που παρουσιάζουμε, δεν έλειψαν περιπτώσεις που χρήζουν αναφοράς.

Και αυτή την εβδομάδα εντοπίσαμε σε καταστήματα της αλυσίδας Βασιλόπουλος διαφορετική τιμή στο ίδιο προϊόν, καθώς στην περιοχή του Πικερμίου η χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο κόστιζε 6,35 ευρώ το κιλό, ενώ στο κατάστημα του Ζωγράφου πωλούταν προς 6,55 ευρώ το κιλό.

Παραδοξότητες στους πάγκους των λαϊκών  και τα ράφια των σούπερ μάρκετ Την ίδια στιγμή, ίδιες τιμές εντοπίσαμε στα κρεοπωλεία διαφορετικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αρνάκι γάλακτος σε Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη και Carrefour-Μαρινόπουλο, πωλούταν προς 7,35 ευρώ το κιλό, ενώ σε Βασιλόπουλο και Σκλαβενίτη ίδιες ήταν οι τιμές, 10,50 ευρώ το κιλό, στη μοσχαρίσια σπάλα χωρίς κόκαλο αλλά και στην μπριζόλα κόντρα.

Ομοιότητα στην τιμή καταγράψαμε και στο νωπό ολόκληρο κοτόπουλο που σε Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη, Carrefour και My Market διαμορφώθηκε στα 2,94 ευρώ το κιλό, αλλά και αυτή του φρέσκου γάλακτος της Δέλτα, καθώς η τιμή που καταγράψαμε ήταν ίδια, προς 1,18 ευρώ η συσκευασία, και στα πέντε σούπερ μάρκετ.

Σημαντική μείωση, κατά 1,30 ευρώ το κιλό, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίσαμε στην τιμή της μοσχαρίσιας μπριζόλας με κόκαλο στα σούπερ μάρκετ My Market, που έπεσε στα 11,20 ευρώ το κιλό (από 12,50 ευρώ/κιλό). Να θυμίσουμε ότι η τιμή στο συγκεκριμένο προϊόν είχε αποτελέσει -στην πρώτη μας έρευνα- τη μεγαλύτερη διαφορά τιμής πώλησης (6 ευρώ το κιλό) που συναντήσαμε σε σούπερ μάρκετ εν συγκρίσει με την Βαρβάκειο (εκεί η τιμή πώλησης ήταν 6,5 ευρώ το κιλό). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, αν και το My Market μείωσε τις τιμές του την εβδομάδα αυτή στη μοσχαρίσια μπριζόλα με κόκαλο, μειωμένη εμφανίζεται και η τιμή στη Βαρβάκειο (5,99 ευρώ/κιλό, όπως απεικονίζεται και στον σχετικό πίνακα). Η διαφορά, ωστόσο, συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη που καταγράψαμε και σε αυτή μας την επίσκεψη.

Και στα υπόλοιπα προϊόντα κρέατος που πωλούνται στη Βαρβάκειο, η διαφορά τιμής σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ παραμένει σημαντική (μέχρι και 2 ευρώ χαμηλότερη). Για παράδειγμα, το χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο πωλούταν από 3,49 – 4,60 ευρώ το κιλό, όταν στον Σκλαβενίτη είχε 6,95 ευρώ το κιλό και στα Carrefour 6,69 ευρώ/κιλό.

Παραδοξότητες στους πάγκους των λαϊκών  και τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ντομάτα για τους φτωχούς (0,60 ευρώ) και για πορτοφολάτους (2,65 ευρώ)

Σε γενικές γραμμές, τα οπωροκηπευτικά προϊόντα τόσο στις λαϊκές αγορές όσο και στα σούπερ μάρκετ δεν παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. Προφανώς και οι εξαιρέσεις προκάλεσαν εντύπωση, όπως για παράδειγμα στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που από 1 ευρώ το κιλό, που τα συναντήσαμε στη λαϊκή, έφτασαν να τα «χτυπάνε» έως 2,5 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που καθησυχάζει τους καταναλωτές είναι ότι το φαινόμενο δεν είναι γενικευμένο στις λαϊκές αγορές, καθώς εκεί οι παραγωγοί – πωλητές προσπαθούν και κατορθώνουν να κρατάνε τις τιμές σε προσιτά επίπεδα για όλα τα βαλάντια.

Οι ντομάτες εξακολουθούν -και λόγω εποχής- να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο καταναλωτής, ωστόσο, αναρωτιέται πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά της τιμής σε ένα εποχικό ντόπιο προϊόν από λαϊκή αγορά στο σούπερ μάρκετ; Αυτό που καταγράψαμε ήταν, στις λαϊκές των Πατησίων και της Καισαριανής, η ντομάτα να πωλείται σε τιμές από 0,60 – 1,00 ευρώ το κιλό, ενώ στο My Μarket Αγίας Παρασκευής να… εκτοξεύεται στα 2,65 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή, πεπόνια και καρπούζια, ως τα πιο περιζήτητα του καλοκαιριού, είδαμε να έχουν την υψηλότερη τιμή τους στις λαϊκές αγορές και όχι στα σούπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα, τα πεπόνια κυμάνθηκαν από 0,69 έως και 1,50 ευρώ το κιλό στις λαϊκές, ενώ στα σούπερ μάρκετ ξεκινώντας από τα 0,63 κατέληξαν στο 1,45 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ «κράτησαν» τις τιμές πιο χαμηλά συγκριτικά με την προηγούμενη.

Επίσης, στην πατάτα, η κατάσταση που καταγράψαμε είναι όπως και στα εποχικά πεπόνια και καρπούζια. Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, τα τέσσερα από τα πέντε σούπερ μάρκετ κράτησαν ενιαία στάση, πουλώντας στα 0,55 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα στη λαϊκή, το εύρος στην τιμή του προϊόντος ξεκινούσε από τα 0,49 ευρώ το κιλό και κατέληγε στα 0,89 ευρώ το κιλό. Τα αγγουράκια είναι ακόμη ένα παράδειγμα. Τα είδαμε στη λαϊκή αγορά, στην πλειοψηφία τους, στο 1 ευρώ το κιλό, ενώ παρατηρήσαμε μεμονωμένες περιπτώσεις πώλησης στα 2 ευρώ/κιλό σε παραγωγό, στη λαϊκή Πατησίων. Και σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής μπορούσε να τα αγοράσει στα σούπερ μάρκετ από 0,79 έως και 0,95 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ξερό κρεμμύδι είναι ένα από τα προϊόντα που, κατά κύριο λόγο, εντοπίσαμε σε πιο χαμηλές (μικρότερης διαφοράς) τιμές στα σούπερ μάρκετ από ό,τι στη λαϊκή αγορά (0,42 – 0,79 ευρώ/κιλό στα σούπερ μάρκετ και 0,49 – 0,99 ευρώ/κιλό στις λαϊκές).

Τέλος, κοινή στάση φαίνεται πως κράτησαν οι επαγγελματίες πωλητές στις λαϊκές αγορές, σε ό,τι αφορά τις τσακώνικες μελιτζάνες, καθώς είχαν σταθερή τιμή πώλησης το 1 ευρώ το κιλό, αντίθετα από τους παραγωγούς, που η τιμή πώλησης κυμάνθηκε από τα 0,79 έως 1,50 ευρώ το κιλό.

Παραδοξότητες στους πάγκους των λαϊκών  και τα ράφια των σούπερ μάρκετ Δείτε εδώ τους πίνακες με τα προϊόντα

Έρευνα – ρεπορτάζ: Κυριάκος Λάμπρου, Χριστίνα Καραβοκύρη