Horizon: Σε διαβούλευση το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας

Εως τις 22 Φεβρουαρίου 2023 θα διαρκέσει η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση των κυριότερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2022.

Αυτή περιλαμβάνει την τελική αξιολόγηση του Horizon 2020 (Ορίζων 2020), την ενδιάμεση αξιολόγηση της συνέχισής του, Horizon Europe (Ορίζων Ευρώπη), και την προετοιμασία του δεύτερου στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο του Horizon Europe.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις επιδόσεις του Horizon 2020 και του Horizon Europe, καθώς και τη διαμόρφωση των στρατηγικών κατευθύνσεων για το Στρατηγικό Σχέδιο Horizon Europe 2025-2027. Να σημειωθεί ότι το δεύτερο Στρατηγικό Σχέδιο θα προσδιορίσει τα επιμέρους προγράμματα εργασίας και τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την τελευταία τριετία του Horizon Europe (2025-2027).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση που έγινε ποτέ για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ Horizon 2014-2027. Οι ερωτήσεις είναι διαθέσιμες στα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. «Ενθαρρύνουμε όλους όσοι εμπλέκονται ή ενδιαφέρονται για το Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο», αναφέρει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνεται ότι το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο Horizon Europe (2021-2024) έχει καθορίσει τους βασικούς στρατηγικούς προσανατολισμούς για τη στόχευση των επενδύσεων κατά την πρώτη τετραετία του προγράμματος. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης και η διαχείριση των βιώσιμων φυσικών πόρων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος.

Επιπλέον, το σχέδιο στοχεύει στο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη ψηφιακά ενεργοποιημένη κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία, μεταξύ άλλων μέσω του μετασχηματισμού των συστημάτων παραγωγής της.

Τέλος, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών και αναδυόμενων τεχνολογιών, τομέων και αλυσίδων αξίας, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να δρομολογήσουν τις ψηφιακές και πράσινες μεταβάσεις μέσω ανθρωποκεντρικών τεχνολογιών και καινοτομιών, αποσκοπώντας σε στρατηγική αυτονομία.