ΗΠΑ: «Στοπ» στις προσπάθειες υποχρηματοδότησης της υπαίθρου

Η Γερουσία μπλοκάρει τις βλέψεις Τραμπ, Περντιού

«Στοπ» στις προσπάθειες υποχρηματοδότησης της υπαίθρου

Πριν από μερικούς μήνες, η κυβέρνηση Τραμπ κορύφωνε τις προσπάθειές της προκειμένου να «ψαλιδίσει» τη χρηματοδότηση της αγροτικής Αμερικής. Όμως πρόσφατα, η Επιτροπή Πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά βάζει φρένο σε τέτοιου είδους επιδιώξεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Modern Farmer, το νέο νομοσχέδιο χρηματοδότησης για το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι ύψους 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αντιπαλεύει σθεναρά την πολιτική του Τραμπ και του νυν υπουργού Γεωργίας, Σόνι Περντιού.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, ο Περντιού, με μια λιτή ανακοίνωση, είχε διαμηνύσει ότι παύεται η θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο USDA. Τα κίνητρα της απόφασης αυτής ήταν προφανή σε όλους, δεδομένου ότι η υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό που κυμαίνεται στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει ως καθήκον να μεριμνά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην αμερικανική ύπαιθρο. Με πιστώσεις επιχειρηματικών δανείων, δράσεις επεξεργασίας αποβλήτων, διασφάλισης της ποιότητας των υδάτων, στέγασης και επίτευξης συνοχής, είναι η μόνη υπηρεσία εντός της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι οι αγρότες των ΗΠΑ δεν μένουν στο περιθώριο.

Το νέο νομοσχέδιο υποδεικνύει στον Περντιού να εγκαταλείψει την προσπάθεια εξάλειψης αυτής της κομβικής θέσης, αναγκάζοντάς τον να διορίσει κάποιον, ενώ καλύπτει τις ανάγκες της Υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης για μισθούς και έξοδα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το νομοσχέδιο προβλέπει 4,85 δισ. δολάρια περισσότερα από το ποσό που είχε ζητήσει ο Τραμπ, περιλαμβάνοντας επίσης 73 δισ. δολάρια υπέρ του Προγράμματος Βοήθειας Συμπληρωματικής Διατροφής SNAP (τα γνωστά κουπόνια σίτισης, για τα οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εισηγηθεί περικοπές) και 24 δισ. δολάρια για σχολικά προγράμματα διατροφής, που είχαν βρεθεί και αυτά στο στόχαστρο του Περντιού.