Ηράκλειο Κρήτης: Σεμινάρια μελισσοκομίας από το ΚΕΚ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, μετά και τη σύσταση του Κέντρου Καινοτόμoυ Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Κε.Κ.Αγ.Επ) στις Μοίρες.

Συνεχίζεται η πλούσια δράση του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, που τον τελευταίο καιρό είχε την τιμητική του με την εγκαινίαση της λειτουργίας του Κέντρου Καινοτόμου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στις Μοίρες Ηρακλείου. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σεμινάριο σχεδιασμού και λειτουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, η εταιρεία ετοιμάζεται να υλοποιήσει πρόγραμμα εκμάθησης μελισσοκομίας για όλους όσοι επιθυμούν την ενασχόληση με τον κλάδο ή δραστηριοποιούνται ήδη σε αυτόν, με έμφαση στους νεοεισερχόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Μαΐου, ξεκινούν σεμιναριακά μαθήματα με τίτλο «Μάθετε τις βασικές αρχές της μελισσοκομίας και ξεκινήστε τα πρώτα σας βήματα», με σκοπό την απόκτηση βασικών γνώσεων και τεχνικών πάνω στον τομέα της μελισσοκομίας, αλλά και των προϊόντων της. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι ικανοί να ξεκινήσουν τα δικά τους μελίσσια και να αξιοποιήσουν σωστά τα ήδη υπάρχοντα. Αξιοποιώντας τις γνώσεις που πήραν και έχοντας τον οδηγό που θα τους δοθεί, θα είναι σε θέση να εξασκήσουν τις μελισσοκομικές πρακτικές και να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα όπου μπορεί να προκύψουν. Επιπλέον, θα μάθουν βασικές τεχνικές τυποποίησης μελισσοκομικών προϊόντων. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το σεμινάριο συμπεριλαμβάνει και πρακτική εξάσκηση σε μελισσόκηπο.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε αρχάριους, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μελισσοκόμους και, γενικά, σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τον κόσμο των μελισσών και την τέχνη της μελισσοκομίας.

Αναλυτικά, οι θεματικές ενότητες του σεμιναριακού κύκλου είναι οι εξής:

  • Βασικές αρχές μελισσοκομίας
  • Βιολογία της μέλισσας – μελισσοκομικός εξοπλισμός
  • Εγκατάσταση μελισσοκομείου
  • Εχθροί και ασθένειες των μελισσών
  • Μελισσοκομικά φυτά – Ανθοφορίες – Μελιτοφορίες
  • Προϊόντα κυψέλης
  • Τυποποίηση μελισσοκομικών προϊόντων
  • Μελισσοκομικοί χειρισμοί
  • Πρακτική άσκηση σε μελισσόκηπο

Το κόστος του προγράμματος είναι 240 ευρώ ανά συμμετοχή. Ο χρόνος διεξαγωγής ανέρχεται στις 30 ώρες (Δευτέρα – Τετάρτη 08/05-17/05 από τις 17:00-20:45 και Κυριακή 21/05 & 28/05 πρακτική εξάσκηση σε μελισσόκηπο 10:00-16:00).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απευθυνθούν στο ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9, τηλέφωνο 2810-302736 & 302730 φαξ 2810-227189, [email protected]), από τις 9:00 έως τις 14:00 μ.μ. Αιτήσεις στην ιστοσελίδα: www.katartisi.gr

Πρώτος κύκλος σπουδών στο Κε.Κ.Αγ.Επ

Αυτόν τον μήνα ξεκίνησε στις Μοίρες Ηρακλείου η λειτουργία του νεοσύστατου Κέντρου Καινοτόμου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας, σε ακόμα μια πρωτοβουλία του ΚΕΚ.

Ο πρώτος πιλοτικός εκπαιδευτικός κύκλος θα διαρκέσει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Δυνατότητα παρακολούθησης έχει δοθεί μόνο σε 20 άτομα από τον γεωργικό χώρο της Μεσσαράς, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην επιχειρηματικότητα και να εφαρμόσουν τις νέες γνώσεις στην καθημερινότητά τους.