Η ανάπλαση της Αθήνας άναψε φωτιές τη Μεγάλη Εβδομάδα 

Η ανάπλαση της Αθήνας άναψε φωτιές τη Μεγάλη Εβδομάδα 

Φωτιές εντός του δήμου Αθηναίων και μέσα στο Κοινοβούλιο, έχει ανάψει, ενώ ακόμη δεν ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου, για τη «Σύσταση Φορέα Αναπλάσεων της πόλης των Αθηνών». Το θέμα είχε αυτό είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με στόχο ν΄ αλλάξει η εικόνα του κέντρου, κατεξοχήν στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και στο Εμπορικό Τρίγωνο της πόλης. Βάσει του σχετικού νομοσχεδίου, στην εταιρία μετέχουν στη διοίκηση κι ο δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής κι αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμπορική δραστηριότητα της πόλης. 

Συγκεκριμένα συστήνεται ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» με έδρα το δήμο Αθηναίων και διάρκεια ζωής 30 ετών και μετοχικό κεφάλαιο 50 χιλιάδες ευρώ και ονομαστικές μερίδες του 1 ευρώ, αποκλειστικής και πλήρους κυριότητας του ελληνικού δημοσίου. Η εποπτεία της ασκείται από τον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας, με το χαρτοφυλάκιο των μεγάλων υποδομών και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση εποπτεύοντες είναι οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την εταιρία αυτή στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και κυρίως η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων, κενών ή ανενεργών και η αποκατάσταση διατηρητέων  με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της καινοτομίας, της τουριστικής ανάδειξης και της αλληλέγγυας οικονομίας.

Η ΔΗΣΥ ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης (ΔΗΣΥ), επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις για το ρυθμιστικό της Αθήνας και την αστική της παρέμβαση, πάνω σε κυκλοφοριακά και αναπτυξιακά θέματα με τη σύμφωνη γνώμη και προτάσεις 17 υπουργείων, κι ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει έμφαση σε αυτές αλλά και για την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση των πάνω από 1800 κενών και εγκαταλειμμένων ιδιωτικών και δημοσίων κτηρίων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.