H Βουλγαρία για πρώτη φορά στο τιμόνι της ΕΕ

H Βουλγαρία για πρώτη φορά στο τιμόνι της ΕΕ
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Από 1η Ιανουαρίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 η Βουλγαρία αναλαμβάνει, για πρώτη φορά, την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με την πρόθεση να προχωρήσει στην προώθηση δύσκολων θεμάτων, όπως το Brexit και η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Η Βουλγαρία, η οποία μετρά ήδη 10 χρόνια από την ένταξή της στην ΕΕ, επιχειρεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και να αναμορφώσει την εικόνα της στους κόλπους της Ένωσης. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της θέτει τα εξής:

  • Το μέλλον της Ευρώπης και οι νέοι άνθρωποι.
  • Τα δυτικά Βαλκάνια (προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η βουλγάρικη προεδρία προγραμματίζει σύγκληση συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο στη Σόφια. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενες για ένταξη χώρες είναι οι εξής: Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη).
  • Ασφάλεια και Σταθερότητα.
  • Ψηφιακή Οικονομία.
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η Βουλγαρία, που επιθυμεί να ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν, θα εργασθεί για την απεμπλοκή της μεταρρύθμισης της συνθήκης του Δουβλίνου, που «αναθέτει» στη χώρα εισόδου τη φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και επιμένει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η προεδρία της Βουλγαρίας, που διαδέχεται την προεδρία της Εσθονίας, θα συμπέσει επίσης με την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εποχή μετά το Brexit και το πλαίσιο των μελλοντικών εμπορικών τους σχέσεων.

«Η Βουλγαρία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία σε μία χρονική στιγμή κλειδί για την Ένωση…Το σύνθημα  “Η ισχύς πηγάζει από την ένωση” ας μάς οδηγεί», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Το τελευταίο διάστημα η βουλγαρική κυβέρνηση επιχειρεί μια προσέγγιση με τα Σκόπια. Μετά από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία καλής γειτονίας το 2017, με στόχο τη γεφύρωση των ιστορικών διαφορών τους. Το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας αναγνώρισε τη σχησματική εκκλησία των Σκοπίων σε μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Καυτά» αγροτικά ζητήματα: Η ΚΑΠ μετά το 2020 και ο προϋπολογισμός

Όσον αφορά τη γεωργία και τα τρόφιμα σημειώνεται ότι το πρώτο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου. Σχετικά με τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική έμφαση θα δοθεί στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της μετά το 2020, αλλά και ο αγροτικός προϋπολογισμός στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (MFF) θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Η προεδρία θα βασίσει τις εργασίες της στο έγγραφο της Κομισιόν για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας, το οποίο δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2017 (διαθέσιμο στα ελληνικά στην εξής ιστοσελίδα.

Επιπλέον, η βουλγαρική προεδρία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών και των επιπέδων παραγωγής στον τομέα της ζάχαρης μετά από την κατάργηση των ποσοστώσεων το 2017.

Παράλληλα το θέμα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί μια βασική προτεραιότητα της Βουλγαρίας καθώς μια νομοθετική πρόταση από την Κομισιόν αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Τέλος, η βουλγαρική προεδρία σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θέση του Συμβουλίου για την πρόταση κανονισμού για τα οινοπνευματώδη ποτά καθώς θα ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews.com και usda.gov)

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress