Η επέλαση του παγετού… αναθερμαίνει το αγωνιστικό κλίμα

06/04/2025
3' διάβασμα
i-epelasi-tou-pagetou-anathermainei-to-agonistiko-klima-284559

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τον δρόμο των κινητοποιήσεων τραβούν οι παραγωγοί της Ελλάδας, ύστερα από τη σαρωτική επέλαση του παγετού και άλλων ακραίων φαινομένων, τα οποία προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες διάφορων περιοχών της χώρας (όλα τα νεότερα δεδομένα στις σελίδες 6-7).

Τα αιτήματα για αποζημιώσεις φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο τη Θεσσαλία, όπου προηγήθηκε πριν από λίγες μέρες ο εορτασμός της 115ης επετείου από την εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ. Οι Θεσσαλοί παραγωγοί, που είχαν πρωτοστατήσει στα μπλόκα το προηγούμενο διάστημα, φρόντισαν να τιμήσουν επάξια την επέτειο, συγκεντρώνοντας τα τρακτέρ τους στο μνημείο του Κιλελέρ και περνώντας το μήνυμα ότι παραμένουν σε αγωνιστική… φόρμα.

Και ενώ ο επίσημος εορτασμός της εξέγερσης –από περιφέρεια και Δήμο Κιλελέρ– έχει ορισθεί για αύριο (5/4), οι αγροτικές διαμαρτυρίες των Θεσσαλών αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και το επόμενο διάστημα. Στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, οι Θεσσαλοί αγρότες θα ζητήσουν πειστικές απαντήσεις και αποτελεσματικές λύσεις για την επούλωση του «τραύματος» που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και οι παλαιότερες καταστροφές. Στόχος τους είναι να αποτελέσουν την απαρχή για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε άλλα μέτωπα, το κλίμα είναι έκρυθμο και στις τάξεις των παράκτιων αλιέων, που από το πρωί της Τετάρτης (2/4) βρίσκονται και εκείνοι στις επάλξεις, διεκδικώντας την απόσυρση της υποχρεωτικής διάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταγραφή των αλιευμάτων κατά τη διάρκεια του ψαρέματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη διάταξη προσθέτει άλλη μια τροχοπέδη (σ.σ. διαχωρισμός των αλιευμάτων κατά τη διάρκεια του ψαρέματος) σε μια δραστηριότητα που επιβιώνει μετά κόπων και βασάνων.

Η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων ελέγχου είναι απόρροια της ανησυχίας της ΕΕ για τη συρρίκνωση των ιχθυαποθεμάτων. Ας αναλογιστεί, όμως, η Ευρώπη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκομίζουν οι αλιείς από τη γειτονική Τουρκία, που και εκείνοι αφαιρούν ψάρια από το Αιγαίο (σ.σ. με κάποια εκ των αλιευμάτων αυτών να ταξιδεύουν και εντός ΕΕ), αλλά δεν υπόκεινται σε καμία υποχρέωση…

Είναι κοινό μυστικό πως ο επαγγελματικός κλάδος των αλιέων έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει και με ένα άλλο «αποπαίδι»· την κτηνοτροφία. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι κατανοούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο, και μάλιστα επειγόντως. Φυσικά, το ξεκλήρισμα του στόλου των μικρομεσαίων ψαράδων υπέρ των μεγάλων και ισχυρών, όπως προδιαγράφεται από τα προωθούμενα μέτρα, μόνο ως θετική αλλαγή δεν μπορεί να λογισθεί. Αυτή είναι, όμως, η μοίρα στην οποία ενδέχεται να οδηγηθεί ο αλιευτικός τομέας, ο οποίος για άλλη μια φορά εκπέμπει «SOS» προς κάθε αρμόδιο.

Όπως ισχύει συνήθως αναφορικά με την ικανοποίηση κάθε δίκαιου αιτήματος, συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω, στο τέλος όλα κρίνονται από το κατά πόσο υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση. Και αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε το επόμενο διάστημα.

Μέσα σε όλα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 20% στην ΕΕ, κάτι που αναμένεται να πλήξει στρατηγικής σημασίας εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας. Το ρεπορτάζ της «ΥΧ» αναδεικνύει λεπτομερώς ποιες ανακατατάξεις σηματοδοτούνται και σκιαγραφεί το νέο τοπίο του εμπορικού πολέμου.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: