Ζητούνται επειγόντως λύσεις για τους Θεσσαλούς παραγωγούς
Η Θεσσαλία έχει την τιμητική της στο παρόν φύλλο της «ΥΧ». Μέσα από ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα, παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, το αγροδιατροφικό προφίλ της περιφέρειας, οι προοπτικές, αλλά και τα σημαντικά εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για τον αγροτικό τομέα και ευρύτερα τον κόσμο της υπαίθρου, μετά τα πολλαπλά χτυπήματα του πρόσφατου παρελθόντος, τα οποία έχουν εγκλωβίσει την περιοχή σε ένα μετέωρο –μέχρι στιγμής– παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον.
Κουβαλώντας μια πλούσια και βαριά παρακαταθήκη, ο θεσσαλικός κάμπος είναι το σημείο όπου χτυπά, ίσως δυνατότερα από οπουδήποτε αλλού, η καρδιά της αγροτικής παραγωγής. Είναι πολύ κρίσιμο, λοιπόν, ο τελευταίος να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το ζωτικής σημασίας έργο του, τροφοδοτώντας με ποιοτικά αγαθά την κοινωνία. Να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, χωρίς να αλλοιωθεί το αγροδιατροφικό DNA του.
Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, η σημερινή εικόνα του κλάδου μόνο ρόδινη δεν είναι. Η Θεσσαλία είναι ένας τόπος στον οποίο η φύση έχει χαρίσει πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βάλλεται συνεχόμενα από απανωτές κρίσεις και καταστροφές, όπως οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, αλλά και η επέλαση των ζωονόσων, ιδιαίτερα, δε, της πανώλης.
Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα από τα επιφανή πολιτικά πρόσωπα που καλούνται να ηγηθούν της προσπάθειας για μία εκ βάθρων ανοικοδόμηση, με προεξάρχοντα τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, δίνουν το στίγμα του οράματός τους στην εφημερίδα μας. Το κρίσιμο, βέβαια, πέρα από την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε αυτοδιοικητικής αρχής, είναι αυτή να συνεπικουρείται από μια πολιτεία-αρωγό σε πόρους, εργαλεία, αλλά και φιλοδοξία για την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Είναι αναγκαίο να κατανοήσει η κεντρική διοίκηση της χώρας ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και όσο καθυστερούν κομβικής σημασίας έργα (π.χ. αποκατάστασης υποδομών, αρδευτικών ή αντιπλημμυρικής θωράκισης), τόσο θα επιδεινώνεται το δημογραφικό πρόβλημα της περιφέρειας.
Από τη μεριά τους, οι Θεσσαλοί δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν να επανεκκινήσουν την αγροτική παραγωγή, σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων που βιώνουν. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς, μοιραία, έχουν οδηγηθεί στα όριά τους και είναι επείγουσα η ανάγκη να ενισχυθούν έμπρακτα και έγκαιρα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το τελεσίγραφο που έστειλαν στην κυβέρνηση οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων από τις περσινές φθινοπωρινές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τους.
Αφουγκραζόμενη τους φόβους, τις ανησυχίες, αλλά και τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, η «ΥΧ» απευθύνεται σε αυτό το φύλλο στον καθ’ ύλην αρμόδιο για να δώσει απαντήσεις: Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, έναν Καρδιτσιώτη, του οποίου η τοποθέτηση στη θέση του επικεφαλής του ΥΠΑΑΤ είναι ενδεικτική της βαρύτητας που κατέχει το ζήτημα να δοθούν ενημερωμένες και προσαρμοσμένες στην τοπική πραγματικότητα λύσεις στους πληγέντες Θεσσαλούς. Σε μια συνέντευξη όπου θίγονται πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στο εκτιμώμενο συνολικό κόστος για την ανάταξη της Θεσσαλίας, ενώ ξεκαθαρίζει και το τοπίο σχετικά με το πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στις περιφέρειες για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις ζωονόσους.
Είναι, όμως, η προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία αρκετή; Από πλευράς τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν άλλες κωλυσιεργίες στην επίλυση των προβλημάτων τους. Και όσοι από αυτούς κρίνουν ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους, σύντομα θα δώσουν ραντεβού στα… συλλαλητήρια και τα μπλόκα. Όπως, δηλαδή, ενδέχεται να συμβεί την προσεχή Τετάρτη (4/12), στην πλατεία της Αγιάς.