Η υπερφορολόγηση στο αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την παραγωγή και τα δημόσια έσοδα

Πρωτοβουλία πριν από τα τέλη του έτους για το παράνομα διακινούμενο "τσίπουρο διημέρων"

Η υπερφορολόγηση στο αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την παραγωγή και τα δημόσια έσοδα

Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει ξεπεράσει προ πολλού τη φοροδοτική του ικανότητα και πλέον κάθε πρόσθετος φόρος λειτουργεί ως μπούμερανγκ για τη συνολική παραγωγική αλυσίδα, αλλά και για τα δημόσια έσοδα. Σε αυτό το συμπέρασμα συνέκλιναν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), στη διάρκεια σημερινής ημερίδας με θέμα «Λαθρεμπόριο & Φόροι πνίγουν την εγχώρια παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Μόνη διέξοδος η εξωστρέφεια».

Σύμφωνα με όσα σημείωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις στα αλκοολούχα ποτά (+125% την περίοδο 2009-2010) κάθε άλλο παρά οδήγησαν σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Για του λόγου το αληθές τα έσοδα από τον ΕΦΚ και ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν και το 2015 διαμορφώθηκαν στο -3,5%, σε σχέση με το 2014 και σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο της προ των αυξήσεων του ΕΦΚ και προ κρίσης.

Στον αντίποδα, αφενός μέρος της κατανάλωσης κατευθύνθηκε σε άλλες κατηγορίες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, ενώ αφετέρου εντάθηκε το λαθρεμπόριο κυρίως μη εμφιαλωμένων αποσταγμάτων και προϊόντων αμφίβολης προέλευσης και οι διασυνοριακές αγορές.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, υπογράμμισε ότι το λαθρεμπόριο χρηματοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα και επιφέρει απώλειες στα δημόσια έσοδα και σε όλες τις πτυχές της οικονομίας. Στο περιθώριο της ημερίδας μάλιστα, ο κ. Βασιλειάδης προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση και μάλιστα πριν από τα τέλη του έτους για το παράνομα διακινούμενο “τσίπουρο διημέρων” (σσ το ειδικό καθεστώτος των αποσταγματοποιών, το οποίο επιτρέπει τη διακίνηση χύμα τσίπουρου χωρίς τιμολόγια, ως αγροτικό προϊόν).

Μείωση της κατανάλωσης

Οι εκπρόσωποι του κλάδου των αλκοολούχων ποτών συσχέτισαν, στη διάρκεια της ημερίδας, την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης στη χώρα –εν μέρει- με την υπερφορολόγηση και την παράνομη διακίνηση. Όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, οι νόμιμες πωλήσεις αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν κατά 50% στην περίοδο 2008-2015. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, το 30% έχει υποκατασταθεί από μη νόμιμα προϊόντα, ενώ –όπως πρόσθεσαν- η πτώση θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν συνεχιστεί η υπερφορολόγηση. Για το υπόλοιπο 20% της μειωμένης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών ευθύνεται η οικονομική κρίση και η πίεση που ασκεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη ως προς το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα. Την ίδια στιγμή, το λαθρεμπόριο οργιάζει, αφού μόνο το 2014, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν παράνομα 8,2 εκατ. φιάλες.  

«Τα αλκοολούχα ποτά δεν μπορούν να φορολογηθούν άλλο. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ τυποποίησης και χύμα. Δεν πουλάμε προϊόντα. πουλάμε brand. Μόνο μέσω της τυποποίησης θα ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, θα μειωθούν τα διαφυγόντα έσοδα και θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά» ήταν κάποιες από τις επισημάνσεις των εκπροσώπων του κλάδου.

«Είναι μύθος ότι από την παράνομη διακίνηση κερδίζουν οι μικροί παραγωγοί. Αυτοί που κερδίζουν είναι οι μεγάλοι λαθρέμποροι» ήταν μία ακόμη άποψη που ακούστηκε στη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης οι εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν ότι η παράνομη διακίνηση και το λαθρεμπόριο λειτουργούν ως μοχλός πίεσης ώστε να διολισθαίνουν οι τιμές παραγωγού σε συνεχώς χαμηλότερα επίπεδα, σε μια εποχή που η ανάγκη για υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης απαιτεί πολύ καλύτερες τιμές.

Οι αριθμοί

Θέλοντας να αποτυπώσουν την κατάσταση με οικονομικούς όρους, οι εκπρόσωποι του κλάδου παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι διαδοχικές φορολογικές επιβαρύνσεις είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή λιανικής πώλησης ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού να αυξηθεί κατά 37% χωρίς να έχει αυξηθεί το ίδιο διάστημα η ονομαστική τιμή προ φόρων. Όσον αφορά την αναλογία του ΕΦΚ στην τελική τιμή προϊόντος αυτή διαμορφώθηκε το 2014 στο 44,6% από 32,6% το 2009. Ποσοστό 64% της τελικής τιμής ενός αλκοολούχου ποτού αντιπροσωπεύουν ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ. Με την αύξηση ΦΠΑ στο 24% θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ, το 2014 διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, διακινήθηκαν 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως.

Νατάσα Φραγκούλη