Η κακοκαιρία Μαϊου-Ιουνίου «έκαψε» τα καπνά των Σερρών

Η κακοκαιρία Μαϊου-Ιουνίου «έκαψε» τα καπνά των Σερρών

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και κυρίως του ασφαλιστικού οργανισμού των αγροτών (ΕΛΓΑ), με σκοπό την αποζημίωση των καπνοπαραγωγών του νομού Σερρών που πλήγησαν από την κακοκαιρία του διμήνου Μαίου-Ιουνίου ζητούν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών «Εμμανουήλ Παπππάς» και «Βισάλτης».

Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό αλλά και σε φορείς του κλάδου αναφέρει τα εξής

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες καπνού στο Νομό Σερρών, λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της μεταφύτευσης – ανάπτυξης των φυτειών καπνού.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν τους μήνες Μάιο – Ιούνιο ( περίοδος μεταφύτευσης ) σε συνδυασμό με τις ξηροθερμικές συνθήκες και την ανομβρία, που ακολούθησαν, και που ακόμη μέχρι τώρα διανύουμε, έχουν ως αποτέλεσμα την συμπίεση του εδάφους, την μικρή ανάπτυξη του ριζικού τμήματος προς τα πλάγια (και όχι κάθετα) και κατά συνέπεια την ξήρανση των καπνοφύτων η οποία εξελίσσεται με αρνητικές συνέπειες έως και σήμερα.

Τόσο οι εξετάσεις των δειγμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών, όσο και αυτές πού πραγματοποιήθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο καταλήγουν στο ίδιο πόρισμα, ότι δηλαδή η ξήρανση των φυτών προήλθε ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή μας και όχι ως αποτέλεσμα κάποιου φυτοπαθογόνου αιτίου.

Ειδικότερα η καλλιέργεια των καπνών ποικιλίας «Μπασμάς», η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της καλλιεργημένης έκτασης του Νομού Σερρών, είναι ξηρική, αποτελεί μονοκαλλιέργεια και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας θέτοντας πια θέμα βιωσιμότητας τόσο για τους παραγωγούς μας όσο και για την ίδια την καλλιέργεια.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε τα πορίσματα από την εξέταση των φυτών που προσκομίσαμε στα ανωτέρω εργαστήρια και ζητούμε εκ μέρους σας την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και κυρίως του ασφαλιστικού οργανισμού των αγροτών (ΕΛΓΑ), με σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών».