Ισπανία: Μείωση 40% των λιπασμάτων και 20% των φυτοφαρμάκων, μέσω καινοτόμων πρακτικών
Μια πρωτοβουλία του EIT Food στοχεύει να βοηθήσει τους αγρότες να υιοθετήσουν αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές στη Ναβάρα της Βόρειας Ισπανίας, όπου η διάβρωση του εδάφους και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας αποτελούν μείζονα ζητήματα. Το από κοινού έργο, με επικεφαλής το EIT Food, Foodvalley και Food Innovation Hub Europe, θα επενδύσει 3 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, για να υποστηρίξει 80 αγρότες να εφαρμόσουν τεχνικές αναγεννητικής γεωργίας στα συστήματα αμειψισποράς τους, μέσα από καινοτόμες διαδικασίες. Το έργο ονομάζεται Navarra 360ο και θα συνδυάζει οικονομική υποστήριξη με εκπαίδευση σε τεχνικές πτυχές αναγεννητικών πρακτικών, με έμφαση στις καλλιέργειες βρώμης, σιταριού και κριθαριού.
Το έργο θα ακολουθήσει μία ολιστική προσέγγιση, μελετώντας περισσότερους από 60 βασικούς δείκτες, όπως η ποιότητα του εδάφους, η βιοποικιλότητα, η χρήση νερού, το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς και κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνουν μείωση κατά 20% της χρήσης φυτοφαρμάκων και κατά 40% των ορυκτών λιπασμάτων. Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2026 και θα λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλα μέρη της Ευρώπης.