«Ιανός»: Στη Βουλή τροπολογία για αποζημίωση της χαμένης παραγωγής και προκαταβολή

Στη Βουλή συζητείται σήμερα τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αφορά την καταβολή αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από τη θεομηνία του «Ιανού».

Η τροπολογία περιλαμβάνει:

α) Ρυθμίσεις θεμάτων του ΕΛΓΑ σχετικά με τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
β) Επιχορηγήσεις του ΕΛΓΑ
γ) Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη επιτροπών για καταγραφή ζημιών από τον “Ιανό”
δ) Προσδιορισμός επιχορηγήσεων
ε) Παράταση προθεσμιών για τη λειτουργία Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Όπως είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης, η τροπολογία περιλαμβάνει τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του «Ιανού» στο ακέραιο της ασφαλιστικής αξίας της παραγωγής.

Προκαταβολή και απαλλαγή από εκτιμητικά τέλη

Τα βασικά σημεία της νομοθετικής ρύθμισης επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της «ΥΧ» της περασμένης εβδομάδας. Στην τροπολογία (Άρθρο 1) υπάρχει η πρόβλεψη καθορισμού του ανώτατου ετησίου ορίου αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής που ζημιώθηκε. Θολό παραμένει το τοπίο για τη χορήγηση προκαταβολής καθώς στο ίδιο άρθρο προβλέπεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, χορήγησή της έως την 31η Ιανουαρίου 2021, με το ύψος της προκαταβολής να ορίζεται επίσης από τον Οργανισμό.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται τοποθέτηση του υφυπουργού ΑΑΤ Κώστα Σκρέκα για να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στα ανωτέρω. Να σημειωθεί επίσης ότι οι πληγέντες από τον «Ιανό» απαλλάσσονται από τα εκτιμητικά τέλη.

Οι περιοχές που αναμένεται να  αποζημιωθούν

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή (Άρθρο 1) «Αντιμετωπίζονται οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο από τον μεσογειακό κυκλώνα (medicane) που έπληξε την Ελλάδα από 17.9.2020 έως 20.9.2020 και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας  καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της ΠΕ Εύβοιας στις 8 και 9 Αυγούστου 2020 και από τις συνεπακόλουθες πλημμύρες.

Η αντιμετώπιση αφορά την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες για τις ανωτέρω ζημιές μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) [….].Σημειώνεται ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η διενέργεια των πραγματογνωμοσυνών απαιτεί άμεση εκτέλεση  προκειμένου να μην αλλοιωθούν ή καταστραφούν τα αντικειμενικά στοιχεία στα οποία στηρίζεται η πραγματογνωμοσύνη». 

Στην ίδια τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα αμοιβής των πραγματογνωμόνων του ΕΛΓΑ έτσι ώστε μετά την ψήφισή της να ενταθούν οι έλεγχοι στα αγροτεμάχια που επλήγησαν από τον «Ιανό» καθώς στην «ΥΧ» έχουν φτάσει καταγγελίες ότι σε ορισμένες περιοχές ακόμη δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις των ζημιών.