Πιστοποιημένα προϊόντα ανοίγουν τον δρόμο για τις αγορές της Ανατολής

Ως υψηλή παρακαταθήκη για το μέλλον των πολιτών της Ιαπωνίας λογίζεται η διατροφή, με τη συνδρομή της πολιτείας και των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτήν. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών, ανθρώπων της εκπαίδευσης και αξιωματούχων στη χάραξη πολιτικής στον τομέα της διατροφής, η διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων αποτελεί την αιχμή του δόρατος και της στρατηγικής στον τομέα αυτόν.

Μέσα από τις διαδικασίες καταγραφής και πιστοποίησης όχι μόνο των δικών τους προϊόντων, αλλά και των εισαγόμενων, ανεβάζουν τον πήχη σε υψηλότερα επίπεδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Γεώργιου Ζακυνθινού και σε συνεργασία με την εταιρεία Εleology, παραγωγούς, μεταποιητές και άλλους φορείς, ανοίγουν ένα νέο πεδίο συνεργειών και συνεργασιών.

Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύουν την περιβαλλοντική, την πολιτιστική και διατροφική διάσταση, όπως και άλλων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, ώστε να προσεγγίσουν τις αρχές και τις αξίες της Ιαπωνίας. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και η πρεσβεία της χώρας μας στην Ιαπωνία, η οποία με τις κατάλληλες ενέργειες βάζει το δικό της αποτύπωμα, ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας με τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας, της γνώσης, της έρευνας, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, η «ΥΧ» συμμετείχε στην πρόσφατη αποστολή στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, με στόχο την καταγραφή όχι μόνο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της χώρας μας, αλλά και των αδυναμιών μας, ώστε να μπορέσουμε να εισέλθουμε σε αγορές με υψηλή αγοραστική αξία.

Οργανωμένη παραγωγή και στήριξη από την πολιτεία

Ο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία, μας δέχτηκε στο γραφείο του και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες και τους στόχους της επίσκεψης. Δήλωσε ότι η Ασία και η Ιαπωνία είναι οι αγορές του μέλλοντος.

«Η επικέντρωση σε επώνυμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα είναι η πιο αποδοτική πολιτική, καθώς η χώρα μας έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο λόγω κλιματικών συνθηκών, όσο και λόγω της προαιώνιας ελαιοκομικής μας παράδοσης». Ο κ. πρέσβης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Eleology και δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει τις δράσεις αυτές.

Ο Θανάσης Καραπέτσας, γενικός σύμβουλος ΟΕΥ και επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τόκιο (Γραφείο ΟΕΥ), δήλωσε ότι «το Γραφείο ΟΕΥ στο Τόκιο δέχεται περίπου 200 αιτήματα ετησίως από ελληνικές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες ζητούν απλώς πληροφόρηση, αλλά πάντα τις ενθαρρύνει να επισκεφτούν το Τόκιο ή ακόμη καλύτερα να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις στην Ιαπωνία και ειδικά για τα τρόφιμα και ποτά στη διεθνή έκθεση Foodex».

Επίσης, δήλωσε ότι θεωρεί ως εξαιρετική και πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα τη βασική ιδέα του εγχειρήματος Eleology, το οποίο «συνδυάζει μια σειρά από συνέργειες των παραγωγών, της επιχείρησης, του πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την παραγωγή και την προώθηση ενός εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος που ενσωματώνει και την υπεραξία της κοινωνικής και περιβαλοντολλογικής ανάπτυξης».

Από αριστερά, ο εκπρόσωπος της Eleology, Γ. Χρυσανθακόπουλος, ο αρχισυντάκτης της «ΥΧ», Γ. Σάρρος, ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ, Θ. Καραπέτσας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία, Δ. Καραμήτσος-Τζιράς, o καθηγητής Γ. Ζακυνθινός και ο managing director της Nostimia Cο Ltd, Θ. Φραγκής.

Εκπαίδευση υψηλής διατροφής με στόχο την υγεία των πολιτών

Έχοντας ως σημείο αναφοράς την υγεία του λαού και δανειζόμενη τη φράση του Ιπποκράτη «η τροφή μου είναι το φάρμακό μου και το φάρμακό μου είναι η τροφή μου», η μεγαλύτερη σχολή διατροφής και διατροφολογίας της Ιαπωνίας έχει στρέψει την εκπαίδευση των σπουδαστών της προς τη διαχείριση και τη χρήση τροφίμων με βάση τη διατροφική τους αξία, αλλά και τις γευστικές τους ιδιότητες.

Η πρόεδρος της μεγαλύτερης σχολής γαστρονομίας και διατροφής «HATTORI», Tsukiko Hattori.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Ζακυνθινός παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου Κουτσουρελιάς της περιοχής Χαλανδρίτσας από την Αχαΐα στην Tsukiko Hattori, πρόεδρο της μεγαλύτερης σχολής γαστρονομίας και διατροφής «HATTORI», σε στελέχη εκπαίδευσης, όπως επίσης και φοιτητές. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία και καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελαιολάδου από τους ίδιους τους εκπαιδευτές και την πρόεδρο.

Ο κ. Ζακυνθινός επισήμανε τον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου, με φιλικές μεθόδους προς το περιβάλλον, δίνοντας όμως προστιθέμενη αξία στους ίδιους τους παραγωγούς και αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ταυτότητα και την πολιτιστική διάσταση ενός τόπου με ιστορία αιώνων.

Διαφοροποιείται το ελληνικό ελαιόλαδο

Σε δήλωσή της μετά τη διαδικασία της γευσιγνωσίας, η κα Hattori αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. «Το ελαιόλαδο έχει πολλά αρώματα και άλλα χαρακτηριστικά στη γεύση του. Επίσης, αποτελεί υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, που μπορεί να συνδεθεί άριστα με την ιαπωνική κουζίνα και να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στους στόχους της Σχολής μας» λέει και συνεχίζει: «Στην Ιαπωνία έχουμε ένα διάσημο πιάτο που ονομάζεται tempura (τηγανητά λαχανικά ή θαλασσινά) και νομίζω ότι αυτό το ελαιόλαδο θα είναι άριστο για την tempura».

Συγκρίνοντας το ελληνικό ελαιόλαδο με τα άλλα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, ο Τsukihiko Sato, διευθυντής του Τμήματος Δυτικής Κουζίνας, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «Το ελαιόλαδο που μας παρουσιάσατε διαφοροποιείται από τα αντίστοιχα ιταλικά και ισπανικά, λόγω της φρεσκάδας και της ιδιαίτερης γεύσης που έχει, σε σύγκριση με τα άλλα που παρουσιάζουν έντονη πικρή γεύση, κάτι το οποίο δεν αρέσει στους σπουδαστές μας».

Το Shoku iku και ο Ιπποκράτης

Το ελληνικό ελαιόλαδο ως συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να είναι και συστατικό της «Shoku iku» αγωγής διατροφής γαστρονομίας και υγείας μιας ιδιαίτερης διατροφικής πρακτικής στην Ιαπωνία.

Με αφορμή την επίσκεψή μας στη Σχολή Γαστρονομίας και Διατροφής Hattori και σύμφωνα με τον κ. Ζακυνθυνό, «καταγράφονται συγκλίνουσες φιλοσοφίες για την τροφή, το φαγητό και τη δίαιτα ως αγωγή υγείας με αναφορά στη Shoku iku, τον Ιπποκράτη και τη Μεσογειακή Διατροφή».

Στα ιαπωνικά «Shoku» σημαίνει φαγητό και δίαιτα και «iku» σημαίνει εκπαίδευση. Η Shoku iku ορίζεται ως «η προώθηση της μάθησης σχετικά με την υγιεινή διατροφή από πρώιμο στάδιο, ιδίως όσον αφορά την επιλογή των τροφίμων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή διαβίωση κατά τη διάρκεια της ζωής του κάθε παιδιού», αναφέρει ο κ. Ζακυνθινός.

Πρόκειται για μια πρακτική φιλοσοφίας που διδάσκει στους γονείς πώς να μεγιστοποιούν την υγιεινή διατροφή των παιδιών τους. «Τρώγοντας με τον Shoku iku τρόπο, αυτός διδάσκει στους γονείς πώς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τα ισόβια οφέλη για την υγεία του ιαπωνικού τρόπου διατροφής», καταλήγει ο καθηγητής.

Η ιαπωνική κουλτούρα είναι γνωστή για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της και τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Κάθε παιδί μπορεί να μεγαλώσει με τη μέγιστη ευφυΐα, μακροζωία και ποιότητα ζωής, χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο.

Σημείο σύγκλισης

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αγωγή δίαιτας και υγείας που αποτελεί και αγωγή Δημόσιας Υγείας έχει νομοθετηθεί και δεν είναι λιβελλογράφημα, όπως για παράδειγμα έχει καταντήσει η ρήση του Ιπποκράτη «αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας» και πολύ περισσότερο η Μεσογειακή Διατροφή. Ο Ιπποκράτης έβλεπε την τροφή μέσα από μία διατροφή και ένα καθεστώς του τρόπου ζωής και αυτό ήταν στο επίκεντρο των σκέψεων όταν έλεγε τη γνωστή ρήση που αναφέρθηκε.

Σε αυτή την επεξήγηση, λέει ο κ. Ζακυνθινός, «μπορούμε να βρούμε τη σύγκλιση της φιλοσοφίας του Ιπποκράτη για την τροφή και της Shoku iku». Συνοπτικά, μπορούμε λοιπόν, συνδέοντας πράγματα και τρόπους διατροφής και ζωής άλλων λαών να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς μέσα από την κουλτούρα των χωρών που απευθύνουμε τα προϊόντα μας, φτάνει να την κατανοήσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε.

Τέλος, το ελληνικό ελαιόλαδο, ως συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, με τους ισχυρισμούς υγείας που έχει και το μελετητικό και ερευνητικό υπόβαθρο, μπορεί να είναι και συστατικό της «Shoku iku» αγωγής διατροφής γαστρονομίας και υγείας.

 

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Έχουν δρόμο μπροστά τους τα ελληνικά προϊόντα για να καλύψουν τις αγορές

Η έκθεση SEOUL 2023FOOD αποτελεί για τους Κορεάτες σημείο αναφοράς για την προώθηση και την προβολή των αγροτικών προϊόντων. Οι συμμετοχές από διάφορες χώρες ήταν σημαντικές, με την Αμερική, τον Καναδά, την Τουρκία κ.ά. να καλύπτουν μεγάλους χώρους, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους.

Τα πιστοποιημένα προϊόντα με σημείο αναφοράς τον βιολογικό τρόπο παραγωγής αποτελούν το βασικότερο σημείο προσέλκυσης παραγωγών, μεταποιητών και καταναλωτών.

Η Chloe Kwon, εκπρόσωπος της εταιρείας Golden Bell, αναφέρθηκε στα βιολογικά προϊόντα, στον τρόπο παραγωγής, στην πιστοποίησή τους, αλλά και στο ενδιαφέρον των αγορών της Κορέας για προϊόντα όπως ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, κρασί κ.ά. «Η Ν. Κορέα είναι μια μεγάλη χώρα και η ζήτηση για τα βιολογικά προϊόντα αυξάνει κάθε χρόνο. Η τυποποίηση και η συσκευασία των προϊόντων, όπως επίσης και τα πιστοποιητικά ποιότητας, αποτελούν τα βασικότερα διαπιστευτήρια για την εμπορία των προϊόντων στην αγορά της».

Καλύτερη οργάνωση και προβολή

Μέσω της πρεσβείας μας στην Κορέα, ήρθαμε σε επαφή με Έλληνες εισαγωγείς που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και δραστηριοποιούνται στην εμπορία και στην προβολή ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όπως μέλι, κρασί, ελαιόλαδο, ελιές, φέτα κ.ά.

Υποστήριξαν ότι η αγορά της Ν. Κορέας έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όμως θέλει καλύτερη οργάνωση στον πρωτογενή τομέα. «Η αγορά είναι απαιτητική και οι αγορές ζητούν άψογη τυποποίηση και εμφάνιση», αναφέρει ο Παύλος Σχανγ (τρίτη γενιά Ελλήνων).

Αναφερόμενος στο θέμα του ανταγωνισμού άλλων χωρών, κυρίως των ευρωπαϊκών, για ομοειδή αγροτικά προϊόντα, τόνισε ότι αισθητή είναι η παρουσία των Ισπανών και Ιταλών στα ελαιοκομικά προϊόντα, όπως και των Γάλλων στα κρασιά. «Τα δικά μας προϊόντα έχουν δρόμο μπροστά τους και απαιτούν καλύτερη οργάνωση όλης της αλυσίδας παραγωγής, με τη συνδρομή της πολιτείας σε θέματα προώθησης και προβολής».

Την τιμητική τους στην έκθεση είχαν τα φυσικά προϊόντα, τα βότανα και τροφοφάρμακα, με έμφαση στα προβιοτικά.