Οι ηγέτες της G7 υπόσχονται 4,5 δισ. δολάρια για την αντιµετώπιση της παγκόσµιας πείνας λόγω Ουκρανίας

Χρηματοδότηση, ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια ανακοίνωσαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G7) από τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βαυαρικές Άλπεις της Γερμανίας το διάστημα 26-28 Ιουνίου. Με την κίνηση αυτή επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που έχουν προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε από κοινού δήλωση των ηγετών της G7 αναφέρεται ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση μιας «πολυδιάστατης κρίσης» που έχει αφήσει έναν αριθμό ρεκόρ έως και 323 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο σε υψηλό κίνδυνο έλλειψης τροφίμων. «Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς τη Ρωσία να τερματίσει, χωρίς όρους, τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, την καταστροφή βασικών λιμανιών και υποδομών μεταφορών, σιλό σιτηρών και τερματικών σταθμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αυτά μπορούν να αξιολογηθούν μόνο ως επίθεση με γεωπολιτικά κίνητρα στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».
Περισσότερα από τα μισά χρήματα αυτής της πρωτοβουλίας θα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως μέρος της ανακοίνωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέσμευσε 2,76 δισ. δολάρια «για να υποστηρίξει τις προσπάθειες σε περισσότερες από 47 χώρες και περιφερειακούς οργανισμούς», συμπεριλαμβανομένων 2 δισ. δολαρίων σε άμεση ανθρωπιστική βοήθεια και 760 εκατ. δολαρίων «για βιώσιμη, βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη επισιτιστική βοήθεια, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της παραγωγικότητας των συστημάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε ευάλωτες περιοχές», σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το δίκτυο CNN.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη καταστροφή του αγροτικού εξοπλισμού, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των αποστολών σιτηρών, θα ωθήσουν έως και 40 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια το 2022. «Προφανώς, οι ενέργειες του Πούτιν βρέθηκαν στον πυρήνα των συζητήσεων. Οι ενέργειές του κατέπνιξαν τα τρόφιμα και την αγροτική παραγωγή, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως πολεμικό όπλο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Αυτό είναι μόνο ένα μέρος των προσπαθειών μας και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τόσο ως Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ως G7, για να συνεργαστούμε με εταίρους σε όλο τον κόσμο για να το αντιμετωπίσουμε».
Η οικονομική στήριξη για την οποία δεσμεύθηκαν οι ΗΠΑ θα προέλθει από το δεύτερο πακέτο συμπληρωματικής βοήθειας για την Ουκρανία που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες τον περασμένο μήνα και αναμένεται να κατανεμηθεί και να παραδοθεί μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ηγέτες, συζήτησαν, επίσης, «μια σειρά προσεγγίσεων» για να φέρουν τα σιτηρά της Ουκρανίας στην αγορά και να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις, προσθέτοντας ότι το θέμα ήταν «στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων που έχουν οι ηγέτες, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρόκλησης της επισιτιστικής ασφάλειας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να κλιμακώσουν την πίεση στη Ρωσία και, ταυτόχρονα, να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, καθώς μετά από τέσσερις μήνες κυρώσεων κατά της Μόσχας και στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία έχουν αποτύχει να επιβραδύνουν την επιθετικότητα της Ρωσίας, ενώ συνάμα έχουν σηματοδοτήσει σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία της ΕΕ.
«Στη Σύνοδο Κορυφής της G7 και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να τιμωρούν τη Ρωσία, ακόμη και όταν ο πόλεμός της ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας», αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.