Ικανοποίηση στους κτηνοτρόφους για τις βελτιώσεις στο σταβλικό

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ξεκίνησε την Πέμπτη 18/11, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, με θέμα «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Το νομοθετικό κείμενο κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 15/11 και στοχεύει στην απλοποίηση και στην επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκασταστάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα άρθρα του προωθούνται σημαντικές ρυθμίσεις γενικού περιεχομένου, αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ, όπως η παράταση δυνατότητας χορήγησης προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ για τους παγετούς της άνοιξης, έως το τέλος του έτους, καθώς και η χορήγηση ακόμα μίας παράτασης για την εκπόνηση, την υποβολή και την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών, αυτήν τη φορά έως τις 31/12/2023.

Για έναν ακόμη χρόνο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Επίσης, δίνεται παράταση στη θητεία του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, για ακόμη έναν χρόνο και συγκεκριμένα έως τις 19/11/2022.

Λύνονται εκκρεμότητες χρόνων στα πρόχειρα καταλύματα

Το «σταβλικό» νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων, εξέλιξη που υποδέχθηκαν με ικανοποίηση οι κτηνοτρόφοι. Ο σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Γιάννης Κόκκουρας, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που είχε συγκροτηθεί από το ΥΠΑΑΤ για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, μας είπε:

«Θεωρώ ότι, όταν εφαρμοστεί ο νόμος, θα επιλύσει αρκετά ζητήματα. Πολύ σημαντική είναι η δυνατότητα που δίνεται στους κτηνοτρόφους να χρησιμοποιήσουν και άλλα υλικά στα πρόχειρα καταλύματα, εκτός της λαμαρίνας, όπως πλαστικά πάνελ και μπετόν, εξέλιξη που θα συντελέσει στην ευζωία των ζώων.

Επίσης, λύνεται ένα πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες στάβλων εντός ορίων οικισμών, που επιθυμούσαν να εγκαταστήσουν αμελκτήριο, καθώς και κτηνοτρόφων σε περιοχές NATURA, που με το προηγούμενο καθεστώς υποχρεούνταν να κάνουν οικολογική αξιολόγηση από το πρώτο ζώο για να αδειοδοτηθούν. Πλέον, αυτό θα ισχύει για όσους έχουν πάνω από 300 ζώα».

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος για θέματα αιγοπροβατοτροφίας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, «οι εισηγήσεις που είχαμε κάνει κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της ομάδας εργασίας έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό στο σχέδιο, όπως η προθεσμία 60 ημερών για την εισήγηση του δασαρχείου σε περίπτωση κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις όπου υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες.

Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις για τα πρόχειρα καταλύματα θα κλείσουν τα ζητήματα που υπήρχαν. Απομένουν κάποιες διευκρινιστικές οδηγίες για ορισμένες λεπτομέρειες, για τις οποίες μας έχουν ενημερώσει από το ΥΠΑΑΤ ότι θα εκδοθούν προσεχώς».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2021