Ηλεία: Καίριο πλήγμα για τη σταφίδα η καταστροφή φυτωρίου γενετικού υλικού

Παρελθόν αποτελεί το μοναδικό φυτώριο γενετικού υλικού της Κορινθιακής σταφίδας, έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, το οποίο αποτελούσε τμήμα του ευρύτερου κτήματος «Καρανικολού» στο Κορακοχώρι Ηλείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας, βασιζόμενος σε διάφορες φήμες, η καταστροφή αυτή έγινε με σκοπό την εκμετάλλευση των χωραφιών για τη φύτευση ακτινιδίων ή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Στο φυτώριο στο Κορακοχώρι καλλιεργούνταν οι 12 κλώνοι σταφίδας (Ζακύνθου, Βοστίτσας, Κεφαλονιάς, Ηλείας, Μεσσηνίας κ.ά.), καθώς και οι 22 ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην Ηλεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, η ζημιά που έγινε στην Ηλεία, και όχι μόνο, είναι ανυπολόγιστη. Αν, δηλαδή, μελλοντικά ζητηθεί να αυξηθεί η παραγωγή, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αναπαραγωγής νέων φυτών. Για να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της εγκληματικής αυτής ενέργειας, ο όμιλος αναφέρει και μερικά ιστορικά στοιχεία. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, λόγω του σταφιδικού ζητήματος, δημιουργήθηκε ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ), με κύριο σκοπό την παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής της Κορινθιακής σταφίδας.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ΑΣΟ απέκτησε τεράστια ακίνητη περιουσία, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε όλους τους σταφιδοπαραγωγικούς νομούς. Οι επιδοτήσεις για την εκρίζωση της σταφίδας από την τότε ΕΟΚ έφεραν μαρασμό στην καλλιέργεια του προϊόντος, με παράλληλη υπολειτουργία του ΑΣΟ, που αναδιαρθρώθηκε το 1999, με την ίδρυση της ΣΚΟΣ και της μεταφοράς σε αυτήν όλων των περιουσιακών στοιχείων του.

Κληρονομιά στα αζήτητα

Σύμφωνα με τον Όμιλο Φίλων Σταφίδας, υπάρχει πληροφόρηση ότι οι οινοδεξαμενές του ΑΣΟ στην Αμαλιάδα δόθηκαν και ανακατασκευάστηκαν σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο. «Δεν γνωρίζουμε αν πουλήθηκαν, νοικιάστηκαν και πόσο. Κάτι ανάλογο πάει να γίνει και σε μεγάλο οικόπεδο του ΑΣΟ (ΣΚΟΣ) στην πόλη Γιάλοβα της Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο».

Αξίζει να σημειωθεί πως επί εποχής ΑΣΟ γίνονταν έρευνες για την παραγωγή και τη συντήρηση γενετικού υλικού, ανθεκτικού στη φυλλοξήρα, πιο παραγωγικού και με περισσότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας επιφυλάσσεται και με τη συνεργασία δικηγόρων να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και να ζητηθεί η επανασύσταση του φυτωρίου με όλους τους κλώνους της σταφίδας και τις 22 ποικιλίες αμπέλου, καθώς και ο δημόσιος έλεγχος των πεπραγμένων της ΣΚΟΣ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.