Ο Ηλίας Ηλιού, οι Κοινωνιολόγοι και η Αγροτιά…

Ο Ηλίας Ηλιού, οι Κοινωνιολόγοι και η Αγροτιά…
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μια φυσιογνωμία της Αριστεράς με ευρύτερη αποδοχή, που καθόρισε μια ολόκληρη εποχή, τιμά το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Βασιλίσσης Σοφίας 11, είσοδος από οδό Σέκερη). Πρόκειται για τον Λημνιό, αγωνιστή, δικηγόρο, πολιτικό, οραματιστή, πρόεδρο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς, (ΕΔΑ),  Ηλία Ηλιού.

Γεννήθηκε το 1904 και ασχολήθηκε με την πολιτική από το 1923, όταν ως φοιτητής νομικής με τη Νεολαία του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, με το οποίο πολιτεύτηκε αργότερα στο νομό Λέσβου το 1932 και το 1936. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής προσχώρησε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μερικές από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον αγροτικό χώρο προέρχονται από την ομάδα Παπαναστασίου ή ομάδα των Κοινωνιολόγων, όπως ήταν γνωστή, συναποτελούμενη με τον Αλέξανδρο Δελμούζο και τον Θρασύβουλο Πετιμεζά. Η ομάδα αυτή έδωσε έντονες μάχες όχι μόνο για τη δημοτική γλώσσα αλλά και για την παραχώρηση τσιφλικιών στους ακτήμονες της Θεσσαλίας ενώ έβαλε έντονη τη σφραγίδα της, στο σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα.

Ο Ηλίας Ηλιού, οι Κοινωνιολόγοι και η Αγροτιά…

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συστάθηκε, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, το 1999 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η μελέτη και η διάδοση των αρχών του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας. Η εκδήλωση συμβαίνει με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας της πολιτικής του βιογραφίας από τις εκδόσεις του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της σειράς Βιογραφίες Πολιτικών, με τίτλο: «Μνήμη Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από τον θάνατό του», και θ΄ απευθύνει χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η Κατερίνα Λαμπρινού και η Ιωάννα Παπαθανασίου, θ’  αναδείξουν καθοριστικές πτυχές του πολυδιάστατου βίου του Ηλία Ηλιού, που διέπεται από τις αρχές της Αριστεράς, τις διεκδικήσεις και την αγωνιστική δράση της μεταπολεμικής περιόδου, την προσπάθεια για επαναφορά της Ελλάδας στον δρόμο της ομαλότητας και της δημοκρατίας και την πλούσια και καίρια κοινοβουλευτική του παρουσία. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες: 
τηλ.: 2103735326
http://foundation.parliament.gr
http://www.facebook.com/idrimavoulis

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress