Ημαθία: Πρόγραμμα ελεγχόμενης άρδευσης στο βαμβάκι με συστήματα της NEUROPUBLIC

Υλοποιείται εδώ και λίγες ημέρες στον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Βαμβακοπαραγωγών
17/06/2024
2' διάβασμα
imathia-programma-elegchomenis-ardefsis-sto-vamvaki-me-systimata-tis-neuropublic-323891

Ενα πολλά υποσχόμενο πιλοτικό πρόγραμμα ελεγχόμενης άρδευσης στο βαμβάκι υλοποιείται εδώ και λίγες ημέρες στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βαμβακοπαραγωγών Ημαθίας.

Εφαρμόζοντας συστήματα ευφυούς γεωργίας της εταιρείας NEUROPUBLIC, όπως μετεωρολογικούς σταθμούς, αισθητήρες ελέγχου υγρασίας εδάφους ανά 10 cm έως και 90 cm και αισθητήρες ελέγχου εξατμισοδιαπνοής, πρόκειται να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των συστημάτων σε ό,τι αφορά τη συνολική παραγωγή, την ποιότητα του βαμβακιού, αλλά και τη μείωση των εισροών.

Σύμφωνα με τον Δρα Μωχάμεντ Νταράουσε, επιστημονικό συνεργάτη του συνεταιρισμού και εξιδεικευμένο στα θέματα του βάμβακος, η εγκατάσταση τέτοιων εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων προσφέρει πιο βιώσιμες, γόνιμες και αποδοτικές ως προς το νερό γεωργικές πρακτικές

Πιλοτικοί αγροί

Σύμφωνα με τον Δρα Μωχάμεντ Νταράουσε, επιστημονικό συνεργάτη του συνεταιρισμού και εξιδεικευμένο στα θέματα του βάμβακος, καθώς διετέλεσε προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος, από τη στιγμή που η άρδευση είναι η σημαντικότερη παράμετρος κι ένα κρίσιμο στοιχείο στην καλλιέργεια του βαμβακιού, η εγκατάσταση τέτοιων εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων προσφέρει πιο βιώσιμες, γόνιμες και αποδοτικές ως προς το νερό γεωργικές πρακτικές. «Αυτήν τη στιγμή, τα συστήματα είναι εγκατεστημένα σε τρεις πιλοτικούς αγρούς. Τα χωράφια ελέγχονται κατά το ήμισυ από τον παραγωγό και το άλλο μισό από τα συστήματα. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε κατά πόσο είναι πιο αποδοτικά και ποιοτικά, αλλά και εάν γίνεται εξοικονόμηση πόρων», αναφέρει ο κ. Νταράουσε.

Όπως σημειώνει, εκτός του πιλοτικού προγράμματος θα ακολουθήσουν ημερίδες και εκπαιδεύσεις των παραγωγών για τη σπατάλη του νερού και την ορθολογική άρδευση, αλλά και τη συμβουλευτική και την υποστήριξή τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως και ενημέρωση για την αποτελεσματική προώθηση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή.