Αυτό το άρθρο είναι 28 μηνών

Ημερίδα για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

11/05/2022
3' διάβασμα
imerida-gia-ta-aromatika-kai-farmakeftika-fyta-sto-geoponiko-panepistimio-athinon-163352

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την μελέτη και προώθηση φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Η εκδήλωσης διοργανώθηκε από το ινστιτούτο μελέτης και προώθησης αρωματικών φαρμακευτικών φυτών (Ιν.Φ.Α.Φ). Σύμφωνα με τα στελέχη του  ινστιτούτου, ο φορέας αυτός έχει ως αποστολή τη σύνδεση της έρευνας και της παραγόμενης γνώσης, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας με την πρωτογενή παραγωγή, την βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων, κοσμετολογίας κ.α. Παράλληλα μέσα από την έρευνα και την παρακολούθηση της αγοράς ,γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την ένταξη των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Η παρουσίαση των εισηγήσεων έγινε σε υβριδική μορφή,  με τη φυσική παρουσία και διαδικτυακά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με σχετικό έργο και ερευνητική συνεργασία, με το ινστιτούτο. Επίσης στελέχη του δημόσιου τομέα και μέλη του ιδιωτικού τομέα, όπου δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό. Σύμφωνα με την Γαρυφαλλιά Οικονόμου καθηγήτρια του γεωπονικού πανεπιστημίου και διευθύντρια του Ιν.Φ.Α.Φ, στόχος αυτής της εκδήλωσης «ήταν η παρουσίαση του ινστιτούτου, η αποστολή του, όπως επίσης και τα γνωστικά αντικείμενα στις συνεργασίες που δραστηριοποιούνται». Αξιόλογες ήταν επίσης και εισηγήσεις, οι οποίες αφορούσαν τη σύνδεση της παραγόμενης έρευνας, με την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, την επιχειρηματικότητα και την εμπορία. Ο καθηγητής Κώστας Τσιμπούκας αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Βαμβακούς Λακωνίας στην Πελοπόννησο, όπου μέσα από το συλλογικό σχήμα που δημιουργήθηκε και με σημείο αναφοράς στα αρωματικά φυτά, αναπτύσσεται μία νέα δραστηριότητα που στόχο έχει η συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικού στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης παρουσιάστηκαν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια, σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική του πανεπιστημίου, σε διάφορες γεωγραφικές ενότητες όπως τη Θεσσαλία και την Κρήτη.

Από την πλευρά του ο κ. Ταραντίλης καθηγητής του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθήνας έκανε αναφορά στις προοπτικές του τομέα στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι «αποτελεί έναν εναλλακτικό κλάδο που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη σε άλλες χώρες επίσης ότι μπορεί να εξελιχθεί και σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής της χώρας». Επίσης υποστήριξε ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μεταποιητικών επιχειρήσεων και να συνεισφέρει στην ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση καινοτομιών δράσεων όπως επίσης υπηρεσιών και τεχνολογίες στον τομέα της μεταποίησης από εταιρείες και συνεταιριστικά σχήματα.