Ημερίδα ΣΕΠΥ: Αναγκαιότητα για την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής η χρήση πιστοποιημένου υλικού

Μια μεγάλη συζήτηση για το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας και τις απαιτήσεις της, τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και τις δικλείδες που προσφέρονται στην παραγωγή και στη διακίνηση οπωροφόρων φυτών προς φύτευση, άνοιξε η ημερίδα που διοργάνωσε στη Βέροια ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ).

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση αναδείχθηκαν προβλήματα και θέματα που απασχολούν όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα αξίας των οπωροφόρων.

Η βάση για την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων είναι το γενετικό υλικό και η χρήση πιστοποιημένου υλικού, η οποία διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την ποικιλιακή καθαρότητα και την ταυτότητα

Με μια πρώτη ανάγνωση, αυτό που επισημάνθηκε, για ακόμη μία φορά, είναι η αναγκαιότητα της χρήσης πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται από τη χρήση του, καθώς η βάση για την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων είναι το γενετικό υλικό, και η χρήση πιστοποιημένου υλικού διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την ποικιλιακή καθαρότητα και την ταυτότητα.

Ως παράπλευρη ανάγνωση της ημερίδας αναδείχθηκε η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτόν, που δεν είναι η επιδιωκόμενη.

Μάστιγα η παράνομη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και ο ΣΕΠΥ, ο οποίος επιδιώκει την απάλειψη και την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο έχει γίνει μάστιγα, όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΥ, Ευθύμης Ευθυμιάδης, και στους σπόρους σποράς, με πολύ απιστοποίητο σπόρο και πλαστά καρτελάκια, παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά του στο κόστος παραγωγής είναι χαμηλή.

Ευθύμης Ευθυμιάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΥ

«Η αξία των αγροτικών εφοδίων είναι πολύ μικρότερη ως ποσοστό του κόστους της αγροτικής παραγωγής από ό,τι θέλουν κάποιοι να μας προσάπτουν, λέγοντας ότι είμαστε ακριβοί. Ειδικά για τους σπόρους σποράς, κατά μέσο όρο είναι ένα μονοψήφιο ποσοστό τοις εκατό στο κόστος παραγωγής», επισήμανε ο κ. Ευθυμιάδης.

Για την πρακτική εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας στην παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων φυτών, το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή και την απόκτηση από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ πολλαπλασιαστικού υλικού, τη δημιουργία νέας ποικιλίας και το θέμα της ιχνηλασιμότητας μίλησε ο Δρ Σωτήρης Κοσμάς, προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού υλικού Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, στο έργο του υπουργείου και στις αρμόδιες αρχές ελέγχου θα συνδράμει πλέον και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος θα κάνει τους μοριακούς ελέγχους για την επιβεβαίωση της ταυτότητας των ποικιλιών.

«Για να καταλήξουμε σε αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, πρέπει μια ποικιλία να έχει γραφτεί στον εθνικό κατάλογο ή ακόμη και να προστατευτεί, να πάρει δικαιώματα. Ακολουθούν η παραγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού και η πιστοποίηση. Αυτά τα δύο είναι τα πιο σημαντικά στάδια», σημείωσε ο Δρ Κοσμάς.

Κρίσιμης σημασίας ζήτημα ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος

Σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, αυτό του φυτοϋγειονομικού ελέγχου και της τήρησης των διαδικασιών για τον λειτουργικό έλεγχο των επιχειρήσεων, επικεντρώθηκε η ομιλία του γεωπόνου στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο ΥΠΑΑΤ, Λάμπρου Ντουλμπέρη.

Ο ίδιος μίλησε για τους κανονισμούς που ισχύουν ευρωπαϊκά, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει τέσσερις συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν τηρείται από επιχειρήσεις η νομοθεσία, για παράδειγμα, για τους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας, όπως το βακτήριο Xylella fastidiosa, το οποίο υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ πλην της Ελλάδας.

«Αυτό πρέπει να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και πρέπει να είναι το brand name της χώρας μας, προσκαλώντας, έτσι, οίκους από το εξωτερικό να επενδύσουν και να ιδρύσουν επιχειρήσεις παραγωγής φυτών προς φύτευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντουλμπέρης.

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση αναδείχθηκαν προβλήματα και θέματα που απασχολούν όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα αξίας των οπωροφόρων

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, στην έρευνα και στη διάθεση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Ο διευθυντής Πωλήσεων της ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Άρης Κωνσταντινίδης, και ο γενικός διευθυντής της EMPHYTON, Γιώργος Πουλτσίδης, μίλησαν για τις νέες συνεργασίες, καινοτομίες και τα νέα προϊόντα των εταιρειών τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος -καθώς και για άλλα ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας- κινήθηκαν και οι παρουσιάσεις από εκπροσώπους άλλων φυτωρίων της περιοχής, όπως της Σοφίας Κεμπαπίδου, ιδιοκτήτριας των Φυτωρίων Farm Hellas Nurseries, του Ευάγγελου Μίλη, ιδιοκτήτη της GRINN ΙΚΕ, του Μιχάλη Τσεσμελή, ιδιοκτήτη της Tsesmelis Fruit and Nut Nursery, και του Ευάγγελου Γκλαβάκη, τεχνικού διευθυντή στην εταιρεία Οπωροφόρα Φυτά Γκλαβάκη.

 

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μιχάλης Τσεσμελής, γεωπόνος, ιδιοκτήτης Tsesmelis Fruit and Nut Nursery

Στην Ελλάδα, και σε ό,τι αφορά τα οπωροφόρα, διακινείται ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Το περισσότερο που διακινείται είναι CAC υλικό που δεν είναι πιστοποιημένο ή έχει την πιο απλή πιστοποίηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει πιστοποίηση στην φυτοϋγεία, ώστε να μη φτάνουν στους παραγωγούς φυτά που δεν είναι καθαρά.

Ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να είναι η ταυτοποίηση των ποικιλιών και η συμμόρφωση από τα φυτώρια στους νέους κανόνες. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία για να γίνουν μητρικές φυτείες και εγκαταστάσεις, για αυτό χρειάζεται και η στήριξη των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ευάγγελος Γκλαβάκης, MSc Horticulture, τεχνικός διευθυντής, Οπωροφόρα Φυτά Γκλαβάκη

Το θέμα του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού εξακολουθεί να πονάει, για αυτό και έχουμε τόσα προβλήματα στον παραγωγικό αγρό. Η δουλειά πρέπει να ξεκινήσει σωστά από εμάς τους φυτωριούχους, γιατί αυτό που θα πάρει μετά στα χέρια του ο παραγωγός ως πολλαπλασιαστικό υλικό, εάν δεν είναι το σωστό, θα «κρεμάσει» όλη η αλυσίδα υπεραξίας στον κλάδο του fruit growing και fruit industry.

Δεν είναι προς εσωτερική κατανάλωση το θέμα, γιατί από τα φυτώρια εξαρτάται όλη η αλυσίδα υπεραξίας. Πρέπει να έρθει η επόμενη ημέρα και δεν γίνεται να έρθει ομαλά για όλους. Ο κόσμος τρέχει κι εμείς εκτιμώ ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη θέση μας στο ήδη υπάρχον άρμα, που είναι παρωχημένο. Το νέο άρμα διαμορφώνεται με άλλες προδιαγραφές και στάνταρ για νέες ποικιλίες και δεν θα είμαστε πια στο παιχνίδι.