Innoseta: Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις σύγχρονες τεχνολογίες ψεκασμού

Δωρεάν πλατφόρμα ενημερώνει για τις διαθέσιμες εμπορικές λύσεις

Καινοτόμες τεχνολογίες στον ψεκασμό, όπως συστήματα βελτιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας, συστήματα μεταβλητής δόσης και χαρτογράφηση βλάστησης, περιλαμβάνονται στη δωρεάν ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από το ευρωπαϊκό έργο INNOSETA, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Οι τεχνολογίες αυτές αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο του τρίτου διεθνούς εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ζήσης Τσιρόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας Agenso, η οποία συμμετέχει στο έργο, «το εργαστήριο περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες κάλυψαν μεγάλο εύρος θεμάτων σχετικών με τον ψεκασμό. Η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε την ποιότητα του ψεκασμού, καθώς και εφαρμογές ακριβείας, η δεύτερη τη μείωση της διασποράς του ψεκαστικού νέφους και, τέλος, η τρίτη ενότητα την πρόληψη σημειακών πηγών μολύνσεως, αλλά και την ασφάλεια του χρήστη και του περιβάλλοντος».

Σε κάθε θεματική ενότητα παρουσιάστηκαν κατηγορίες τεχνολογιών (SETAs) με υψηλό ενδιαφέρον, καθώς και το υφιστάμενο πλαίσιο και η πρόοδος σε κάθε κατηγορία. Μετά από κάθε παρουσίαση, διαμοιράστηκαν στους συμμετέχοντες τρία ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια σύντομης συμπλήρωσης. Σε αυτά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τη χρησιμότητα διάφορων κατηγοριών εργαλείων ψεκασμού με βάση την κρίση τους, καθώς και να σημειώσουν την αναγκαιότητα εφαρμογής τους στην πράξη».

Κατηγορίες τεχνολογιών

Στο ερωτηματολόγιο της πρώτης ενότητας συμπεριλαμβάνονταν κατηγορίες τεχνολογιών, όπως συστήματα βελτιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας του ψεκασμού, συστήματα μεταβλητής δόσης ψεκασμού και χαρτογράφησης βλάστησης, συστήματα αισθητήρων βλάστησης, συστήματα προσαρμογής των συνθηκών του ψεκασμού, καθώς και θερμοκηπιακά συστήματα καινοτόμων ρομπότ ψεκασμού και βαθμονόμησης ψεκαστικών.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονταν αυτόματα συστήματα ρύθμισης του ύψους του ψεκαστικού και συστήματα ρύθμισης ακροφυσίων μέσω δεδομένων από GPS. Επίσης, «στο δεύτερο ερωτηματολόγιο σχετικά με τη μείωση της μετατόπισης του ψεκαστικού νέφους, τέθηκαν θέματα σημαντικότητας και αναγκαιότητας ακροφυσίων επαγωγής αέρα, θωρακισμένων ψεκαστικών συστημάτων, ψεκαστήρων εγκάρσιας ροής και ανεμιστήρων ελέγχου ροής αέρα.

Τέλος, στο τρίτο ερωτηματολόγιο, τέθηκαν θέματα αναγκαιότητας και σημαντικότητας συστημάτων προσωπικής ασφάλειας του χρήστη, συστημάτων καθαρισμού των δεξαμενών των ψεκαστικών συστημάτων, συστημάτων προ-ανάμειξης του ψεκαστικού διαλύματος, συστημάτων εσωτερικού και εξωτερικού καθαρισμού των ψεκαστικών μηχανημάτων», εξηγεί ο κ. Τσιρόπουλος.

Τόσο οι παρουσιάσεις του εργαστηρίου όσο και οι παραπάνω κατηγορίες τεχνολογιών αφορούσαν υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καθώς και αμπελώνες και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.

Δωρεάν πρόσβαση για τις καινοτομίες στον ψεκασμό

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε αγρότες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο και στην ελληνική γλώσσα. Στην πλατφόρμα καταγράφονται συνεχώς εμπορικές λύσεις, εκπαιδευτικό υλικό, ερευνητικά έργα και άρθρα σχετικά με καινοτόμες τεχνολογίες ψεκασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρόπουλο «η πλατφόρμα και, κατά συνέπεια, το πρόγραμμα, έχουν ως σκοπό να καταγράψουν όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με νέα ψεκαστικά μηχανήματα, με τη μείωση του ψεκαστικού νέφους ή με συγκεκριμένα εξαρτήματα, τα οποία μειώνουν την κατανάλωση του ψεκαστικού υγρού.

Τελικός σκοπός του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι αγρότες για τις τεχνολογίες αυτές και μέσω της χρήσης τους να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ψεκασμού». Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ομώνυμης σελίδας του έργου Innoseta.