ΗΠA: Απώλειες εκατοντάδων βοοειδών από θερμοπληξία εν μέσω του πιο ζεστού μήνα στα παγκόσμια χρονικά

Το αμερικανικό κοπάδι είναι ούτως ή άλλως το μικρότερο των τελευταίων δεκαετιών

Ξαφνικές απώλειες εκατοντάδων βοοειδών σημειώθηκαν στην πολιτεία της Αϊόβα, μια από τις μεγαλύτερες στην αναπαραγωγή και την εκτροφή των συγκεκριμένων ζώων. Σύμφωνα με πηγές του Reuters από την πολιτεία και τους τοπικούς κτηνοτρόφους, τα βοοειδή πέθαναν λόγω της υπερβολικής ζέστης και της αυξημένης υγρασίας που σημειώθηκε στα τέλη Ιουλίου, του πιο ζεστού μήνα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά.

Στις 31 Ιουλίου, το Τμήμα Φυσικών Πόρων της Αϊόβα έλαβε αίτημα προκειμένου «να περισυλλέξει περίπου 370 αγελάδες που πέθαναν πρόσφατα εξαιτίας της ζέστης στα δυτικά της πολιτείας».

Οι απώλειες περιορίζουν περαιτέρω το κοπάδι των εκτρεφόμενων βοοειδών στις ΗΠΑ, το οποίο είναι ήδη το μικρότερο των τελευταίων δεκαετιών, μετά την ακραία ξηρασία που οδήγησε τους κτηνοτρόφους στην απόφαση να στείλουν προς σφαγή μεγαλύτερο αριθμό αγελάδων, λόγω έλλειψης διαθέσιμων βοσκότοπων για να τις ταΐσουν. Οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν ασυνήθιστο το φαινόμενο των μαζικών θανάτων στο ζωικό κεφάλαιο από θερμοπληξία. Τα ίδια αίτια οδήγησαν στην απώλεια βοοειδών στο Κάνσας και τη Νεμπράσκα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της πολιτείας.

Η υπερβολική ζέστη είναι συνήθως περισσότερο επικίνδυνη για τα βαρύτερα βοοειδή που ζυγίζουν περισσότερα από 450 κιλά, ωστόσο οι θερμοκρασίες και η υγρασία αυξήθηκαν σε τέτοια επίπεδα ώστε να οδηγηθούν στον θάνατο ακόμη και πιο ελαφριά βοοειδή που ζύγιζαν περίπου 320 κιλά, όπως δήλωσε ο βοοτρόφος Gary Vetter.

Η Αϊόβα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής βοοειδών και είχε 630.000 βοοειδή σε εκτροφές την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Συγκριτικά, η πολιτεία εξέτρεφε 1,2 εκατ. βοοειδή την ίδια περίοδο το 2011, φανερώνοντας μια σταθερά πτωτική τάση.