Ηνωμένες Πολιτείες: Αυξάνεται η εξάρτηση του αγροτικού τομέα από τους ξένους εργάτες

Οι Αμερικανοί αγρότες βασίζονται περισσότερο από ποτέ στη συνδρομή των συμβασιούχων εργαζομένων H-2A για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των θέσεων που καλύφθηκαν μέσω του προγράμματος H-2A, στο πλαίσιο του οποίου χορηγούνται σε ξένους αγρεργάτες προσωρινές βίζες εργασίας στην αμερικανική γεωργία, αυξήθηκε κατά 16,5% τα δύο πρώτα τρίμηνα αυτού του οικονομικού έτους σε σύγκριση με το 2021. Αυτό αντιστοιχεί σε 193.273 θέσεις εργασίας που έχουν πιστοποιηθεί από το αρμόδιο γραφείο Πιστοποίησης Ξένης Εργασίας του υπουργείου.

Ο Michael Marsh, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικών Εργοδοτών (NCAE), υποστηρίζει ότι η αύξηση οφείλεται –τουλάχιστον εν μέρει– στα αμερικανικά εργασιακά ζητήματα και στην έλλειψη εγχώριου δυναμικού για την κάλυψη των θέσεων.

«Παρόλο που οι εργοδότες προσπαθούν πολύ για να προσελκύσουν Αμερικανούς εργάτες, η μείωση του αριθμού των εγχώριων αιτούντων για αυτές τις προσωρινές θέσεις έχει οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών προσωρινών εργαζομένων που χρειάζονται για τη φύτευση, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή τροφίμων για το έθνος μας», δηλώνει στο Michigan Farm News.

Η φετινή άνοδος διαδέχεται την αύξηση κατά 21% στον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που κάλυψαν αγροτικές θέσεις μέσω του προγράμματος H-2A από το 2020 έως το 2021, όπως αναφέρει το The Packer.