ΗΠΑ: Ακρόαση στη Βουλή με θέμα την κινεζική επιρροή στην αμερικανική γεωργία

Ακρόαση σχετικά με την κινεζική επιρροή στην αμερικανική γεωργία πραγματοποίησε την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, υπογράφοντας ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ των μακροχρόνιων διαβουλεύσεων για τις φερόμενες εξαγορές αμερικανικής γης από κακόβουλα ξένα συμφέροντα.

Η κλήση σε ακρόαση των μελών της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των ΗΠΑ σχετικά με «τον κίνδυνο που θέτει η Κίνα για την αμερικανική γεωργία» θεωρείται ως η τελευταία κίνηση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών με σκοπό να πλήξουν την κινεζική επιρροή στις ΗΠΑ. Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται ανησυχίες –ακόμα και από Δημοκρατικούς– στο Καπιτώλιο για την ξένη ιδιοκτησία της αγροτικής γης από οντότητες που συνδέονται με το Πεκίνο.

Από την άλλη, ορισμένοι Δημοκρατικοί, ειδικά οι πιο προοδευτικοί, προειδοποίησαν ότι η κίνηση των ομοσπονδιακών και πολιτειακών νομοθετών να πατάξουν την κινεζική ιδιοκτησία απειλεί να τροφοδοτήσει διακρίσεις κατά των Ασιατών Αμερικανών και των Ασιατών μεταναστών στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές μέρες, πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ένα διακομματικό νομοσχέδιο για την υποχρεωτική πώληση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok (σ.σ. ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance) σε μη Κινέζο ιδιοκτήτη, ή –διαφορετικά– το κλείσιμό της.

Προεκλογικό ενδιαφέρον

Σε μια τέτοια πολωμένη ατμόσφαιρα, το θέμα της κινέζικης αγροτικής ιδιοκτησίας αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να απειλεί με νέο εμπορικό πόλεμο το Πεκίνο. Ωστόσο, όπως γράφει το Politico, ακόμη και οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικανοί είναι διχασμένοι σχετικά με τα σχέδια του Τραμπ, δεδομένων των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ.