ΗΠΑ: Σε ακρόαση στο Κογκρέσο οι τέσσερις «μεγάλοι» της βιομηχανίας συσκευασίας κρέατος

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών συσκευασίας κρέατος στην αμερικανική αγορά (Tyson Foods, JBS, National Beef και Cargill) θα καταθέσουν στο Κογκρέσο σε ακρόαση με θέμα τις αγορές βοδινού κρέατος και τις αυξήσεις των τιμών για τους καταναλωτές, όπως δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέιβιντ Σκοτ.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αυξημένες τιμές και τα κέρδη για τους «μεγάλους» της βιομηχανίας έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να επικρίνει την έλλειψη ανταγωνισμού στον κλάδο.

«Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να ακούσουμε τα γεγονότα από την πλευρά των διευθύνοντων συμβούλων αυτών των εταιρειών και να έχουμε την πλήρη εικόνα τού γιατί οι τιμές αυξήθηκαν για τους καταναλωτές και μειώθηκαν για τους κτηνοτρόφους», ανέφερε ο Ντέιβιντ Σκοτ.

«Εκτός από αυτούς, θα συγκαλέσουμε και μια ομάδα κτηνοτρόφων για να ενημερωθούμε για τον αντίκτυπο της τάσης συγκέντρωσης στη βιομηχανία βόειου κρέατος, για τα έσοδα και τη βιωσιμότητά τους».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεση να εισαγάγει νέους κανόνες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την άρση της «εκμετάλλευσης» στον κλάδο, εν μέσω ανησυχιών ότι μια μικρή ομάδα συσκευαστών κρέατος ήταν σε θέση να υπαγορεύσει τις τιμές του βόειου, του χοιρινού κρέατος και των πουλερικών, ερχόμενη να προστεθεί στις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται από το αυξημένο κόστος εργασίας και μεταφοράς και λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ακουλούθως, ο πρόεδρος της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την οικονομική και την καταναλωτική πολιτική έστειλε επιστολή στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, ζητώντας πληροφορίες για την αύξηση των τιμών και των κερδών τους.