ΗΠΑ: Αντιμέτωποι με αυξανόμενα κόστη και μικρότερες συγκομιδές οι παραγωγοί εσπεριδοειδών

Η σημερινή εικόνα στις εκμεταλλεύσεις εσπεριδοειδών της Καλιφόρνια απέχει δραστικά από την περσινή σοδειά ρεκόρ. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του The Packer, η φετινή συγκομιδή τόσο του μανταρινιού όσο και της ποικιλίας πορτοκαλιών Navel προβλέπεται να είναι πολύ μικρότερη σε όγκο και διάρκεια λόγω της ξηρασίας, της λειψυδρίας και των ζητημάτων κόστους που έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή μάρκετινγκ της εμπορικής ένωσης California Citrus Mutual προβλέπει ότι η συγκομιδή πορτοκαλιών Navel θα είναι μειωμένη κατά 20% και η συγκομιδή μανταρινιών έως και 45% σε σύγκριση με τη σεζόν 2020-2021. «Υπήρχαν πολλοί καλλιεργητές πορτοκαλιών Navel, που είχαν ακόμη καρπούς στα δέντρα τους στο τέλος της χρονιάς», αναφέρει ο πρόεδρος της Citrus Mutual, Casey Creamer. «Όταν τα φρούτα δεν συλλέγονται καθόλου, η σοδειά του επόμενου έτους μειώνεται σημαντικά».

Σύμφωνα με την έκθεση του πολιτειακού υπουργείου Γεωργίας της Καλιφόρνια (CDFA), το 4% της συγκομιδής της περασμένης σεζόν δεν μαζεύτηκε ούτε πωλήθηκε. Το ίδιο ισχύει και για την καλλιέργεια μανταρινιού. Οι Κλημεντίνες, τα Τάνγκο και τα W. Murcott δημιούργησαν πέρσι μια τεράστια σοδειά, η οποία είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν συντελέσει καθοριστικά στην ισχνή φετινή παραγωγή.

Τέλος, μια έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωργικής Στατιστικής των ΗΠΑ εντόπισε κατά μέσο όρο σημαντικά μικρότερα μεγέθη φρούτων σε διάφορες κομητείες της Καλιφόρνια.