Τον Νοέμβριο του 2021, μια έκθεση της ειδικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) αποφάνθηκε ότι οι αντισταθμιστικοί δασμοί των ΗΠΑ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ώριμων ελιών από την Ισπανία, οι οποίοι θεσπίστηκαν το 2018 υπό το σκεπτικό ότι η ΕΕ κατευθύνει ένα δυσανάλογο ποσό επιδοτήσεων στους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς, είναι παράνομοι βάσει των κανόνων του ΠΟΕ.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι φορείς της ΕΕ πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προβεί έκτοτε στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία τους, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της ειδικής ομάδας.

Πριν από λίγες μέρες, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) συζήτησαν για το ζήτημα με την εκτελεστική εξουσία και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια μάλλον δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο John Clarke, διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων στη ΓΔ Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος της ΕΕ διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν «θα εξετάσει όλα τα δυνατά πολιτικά και νομικά μέσα για να τερματίσει τους δασμούς».

Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος εξαγωγικός προορισμός για τις ισπανικές ελιές. Ωστόσο, για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, οι δασμοί έχουν προκαλέσει πτώση 70% στις εξαγωγές μαύρων ελιών στις ΗΠΑ, κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια 70 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Gabriel Cabello, πρόεδρο του ισπανικού ελαιοκομικού συνεταιρισμού Agro Sevilla.

Καθώς οι χώρες εκτός ΕΕ καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στην αγορά ελιάς των ΗΠΑ, ο Cabello ζήτησε «προληπτική διπλωματία για την εκτέλεση της εντολής που εξέδωσε ο ΠΟΕ» και «διεθνείς προωθητικές ενέργειες για να ανοίξει ο δρόμος για νέες αγορές».

Επιπλέον, τόνισε ότι οι παραγωγοί θα ήθελαν να δουν «συγκεκριμένη υποστήριξη στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς», προκειμένου να βοηθηθούν, ώστε να καλύψουν τα νομικά κόστη του ατελέσφορου τετραετούς δικαστικού αγώνα τους ενάντια στους αμερικανικούς δασμούς, τα οποία αποτιμώνται σε 15 εκατ. ευρώ.

Η Ισπανίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Clara Aguilera υπερθεμάτισε για τα αιτήματα του Cabello, προσθέτοντας ότι τα «πολύ υψηλά κόστη του δικαστικού αγώνα» κατά των ΗΠΑ επιβαρύνουν τους ίδιους τους αγρότες.