ΗΠΑ: Ένα στα δέκα νοικοκυριά υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια

Πέρυσι, η πανδημία ωθούσε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς σε ξαφνική ανεργία, αυξάνοντας τους φόβους για δραματική άνοδο της πείνας. Ωστόσο, νέα έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) διαπιστώνει ότι παρά τη διόγκωση των αναγκών, η επισιτιστική ανασφάλεια μεταξύ των αμερικανικών νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το USDA διαπίστωσε ότι το 10,5% των νοικοκυριών ήταν επισιτιστικά ανασφαλή πέρυσι, όπως και το 2019. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2020 οι εν λόγω οικογένειες αντιμετώπισαν δυσκολία στην παροχή επαρκούς τροφής για όλα τα μέλη τους, εξαιτίας της «έλλειψης πόρων». Τα νοικοκυριά που είχαν «πολύ χαμηλή επισιτιστική ασφάλεια» ή εκείνα που έπρεπε να μειώσουν την πρόσληψη τροφής λόγω έλλειψης πόρων παρέμειναν «ουσιαστικά αμετάβλητα», σημειώνοντας ελαφρά μείωση από 4,1% σε 3,9%.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επεκτάσεις των ομοσπονδιακών δαπανών και της φιλανθρωπικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέτρεψαν τα επίπεδα της πείνας από το να εκτοξευθούν, αν και δεν απολαμβάνουν όλες οι κοινωνικές ομάδες τα οφέλη τους εξίσου.