ΗΠΑ: «Εντός των τειχών» ο πραγματικός κίνδυνος για την αγροτική ιδιοκτησία

Οι εγχώριοι επενδυτές δρουν περισσότερο υπονομευτικά για την αμερικανική γεωργία από ό,τι τα ξένα συμφέροντα

Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, υποψήφιοι για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και πολιτειακά νομοθετικά σώματα κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις κινεζικές και άλλες κακόβουλες –όπως τις χαρακτηρίζουν– ξένες επενδύσεις σε αμερικανικές γεωργικές εκτάσεις. Όπως ισχυρίζονται, αυτές οι επενδυτικές παρεμβάσεις ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα τροφίμων και να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πρόσφατο τρανό παράδειγμα αυτής της τάσης ήταν η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που φιλοξενήθηκε πριν από μερικές μέρες από το Ινστιτούτο Bastion στο Σένταρ Ράπιντς της Αϊόβα, όπου τρία ρεπουμπλικανικά μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πιο άμεσες και συγκρουσιακές στον περιορισμό της κινεζικής επιθετικότητας που υπονομεύει τη γεωργία, το εμπόριο, την καινοτομία και την επισιτιστική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Η απειλή βρίσκεται εδώ, στο κατώφλι του σπιτιού μας», δήλωσε ο βουλευτής των ρεπουμπλικανών του Ουισκόνσιν, Mike Gallagher. «Πλέον, δεν χρειάζεται ένα νέο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι για να σας υπενθυμίσει την απειλή για την αμερικανική κυριαρχία».

Σε ένα τέτοιο κλίμα πιέσεων για την πάταξη της ξένης ιδιοκτησίας, δεν προξενεί εντύπωση η πρόσφατη απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας να υπερψηφίσει τις διατάξεις για τον περιορισμό των αγορών γεωργικής γης από Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα και Ρωσία.

Λύνεται, όμως, έτσι το πρόβλημα; Μάλλον όχι, σύμφωνα με τον Fran Miller, μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Κέντρο Γεωργίας και Συστημάτων Τροφίμων (CAFS) της νομικής σχολής VLGS στο Βερμόντ. «Αυτή η αναταραχή εκτρέπει την προσοχή από την πραγματική κρίση ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί αγρότες: Τις αρπαγές γης από εταιρείες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο πραγματικός εχθρός

«Οι ξένοι επενδυτές, περισσότεροι εκ των οποίων Καναδοί, κατέχουν μόλις το 3% της ιδιόκτητης γεωργικής γης του έθνους μας. Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτό. Στο μεταξύ, οι υπάρχοντες κανονισμοί δεν εμποδίζουν τις πολυεθνικές εταιρείες και τους επενδυτές που εδρεύουν στις ΗΠΑ να αγοράζουν γεωργικές γαίες. Για την προστασία των τροφίμων και των εκμεταλλεύσεων της Αμερικής, το Κογκρέσο θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του εντός των τειχών», υπογραμμίζει ο Miller σε άρθρο για την εφημερίδα The Hill.

Μεταξύ 2005 και 2023, οι τιμές της γης στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν. Η πρόσβαση στη γη και το αυξημένο κόστος της είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους νεοεισερχόμενους αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κλιμακούμενα χρέη και κινδύνους. «Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι επενδυτές της Wall Street και άλλες καλά χρηματοδοτούμενες οντότητες και ιδιώτες που αναζητούν προσοδοφόρες επενδύσεις, έχουν αγοράσει εγχώρια γεωργική γη. Στόχος τους είναι το κέρδος, και όχι η παραγωγή τροφίμων ή η διαφύλαξη των φυσικών πόρων. Αυτή η κερδοσκοπία συντελεί στο να καταστεί η γεωργική γη απρόσιτη για πολλούς ανεξάρτητους παραγωγούς», προειδοποιεί ο Miller.

Εκτός από την αγορά γεωργικής γης από απλούς μεσίτες, οι επενδυτές βάζουν στο στόχαστρο αγρότες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, συμπεριλαμβανομένων των μη λευκών και ιθαγενών αγροτών που δυσκολεύονται εξαιτίας των συστημικών διακρίσεων. «Οι λευκοί, μη Ισπανόφωνοι αγρότες, κατέχουν πλέον το 97% της συνολικής γεωργικής γης των ΗΠΑ. Καθώς εργαζόμαστε για την άμβλυνση των ανισοτήτων στη γεωργία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ερώτημα για το ποιος είναι ιδιοκτήτης της γεωργικής γης», επισημαίνει ο Miller, καταλήγοντας:

«Εάν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θέλουν να είναι σίγουροι ότι η γεωργική γη θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ασφάλεια του αμερικανικού συστήματος τροφίμων και της οικονομίας, είναι ώρα να ενεργήσουν για την προστασία των αγροτών».