ΗΠΑ: Οι επιχειρηματίες και οι καινοτόμοι αγρότες κερδίζουν ταχύτερα έδαφος στον αγροτικό τομέα

Οι παγκόσμιες κρίσεις των τελευταίων ετών επιταχύνουν την αλλαγή των δυναμικών εντός του κλάδου

Μια νέα έκθεση της Aimpoint Research, η οποία εμβαθύνει στα ψυχογραφικά, δημογραφικά και συμπεριφορικά δεδομένα των αγροτών των ΗΠΑ σε ένα μεταπανδημικό, αλλά ακόμα ασταθές περιβάλλον, δείχνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο τελούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αμερικανική γεωργία είναι ταχύτερος από ό,τι είχε προβλεφθεί μέχρι τώρα.

Η ανάλυση, με τίτλο «Farmer of the Future 2.0», επικαιροποιεί τη σχετική πρώτη έκθεση του 2018, η οποία προέβλεπε ότι δύο κατηγορίες παραγωγών, δηλαδή οι επιχειρηματίες και οι καινοτόμοι αγρότες, θα αύξαναν την εκπροσώπησή τους από το 41% στο 71% του συνόλου των αγροτών στις ΗΠΑ μέχρι το 2040, ενώ οι άλλες τρεις ομάδες θα συρρικνωθούν. Η έκθεση του 2023 επιβεβαιώνει αυτή την τάση, αλλά με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Σε μόλις πέντε χρόνια, οι Independent Elites και οι Enterprising Business Builders, όπως ονοματίζονται, θα αντιπροσωπεύουν ήδη το 62% των Αμερικανών αγροτών.

«Από τότε που κυκλοφόρησε η αρχική μελέτη, έχει μεσολαβήσει μεγάλη αναστάτωση που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aimpoint Research, Brett Sciotto, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Agri-Pulse.

«Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις εξακολουθούν να γίνονται αισθητές. Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να τροφοδοτούν οικονομικές ανησυχίες. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί νέες εμπορικές ροές και η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Αυτά, σε συνδυασμό με άλλες δυνάμεις, έχουν επιταχύνει τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ».

Ο Sciotto επιβεβαίωσε ότι το βασικό εύρημα της έκθεσης του 2023 είναι ότι οι επιχειρηματίες και οι καινοτόμοι αγρότες επικρατούν. «Αποδέχονται τις αλλαγές ταχύτερα και προσαρμόζονται σε αυτές πιο γρήγορα, κάτι που είναι το κλειδί της επιτυχίας. Βλέπουμε επίσης ότι η τάση συγκέντρωσης των εκτάσεων και η νέα γενιά αγροτών που έρχεται, ενισχύουν κατά κάποιο τρόπο αυτή την επιχειρηματική νοοτροπία. Και αυτή η μετατόπιση γενεών, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει προωθηθεί από τις αναταραχές των τελευταίων ετών, ενσωματώνει όλο και περισσότερο την επιχειρηματική παράμετρο στον κλάδο».