ΗΠΑ: Οι γυναίκες ηγούνται του κινήματος για βιώσιμη γεωργία

Ο αριθμός των γυναικών στον αγροτικό τομέα της Αμερικής έχει αυξηθεί ραγδαία. Σύμφωνα με την Απογραφή Γεωργίας του 2017 του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το 36% των παραγωγών τροφίμων στις ΗΠΑ είναι γυναίκες, σηματοδοτώντας μια αύξηση 27% από το 2012.

Σήμερα, σχεδόν η μισή αγροτική γη των ΗΠΑ -περίπου 1,57 δισ. στρέμματα- καλλιεργείται από γυναίκες. Αυτό που ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι γυναίκες παραγωγοί είναι εκείνες που εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερες βιώσιμες τεχνικές, όπως δοκιμές εδάφους και διατήρησης, καλλιέργειες εδαφοκάλυψης, μόνιμη βλάστηση, κομποστοποίηση και αμειψισπορά. Σήμερα, κινητοποιούμενες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πολλές εμπορικές εκμεταλλεύσεις βιομηχανικής κλίμακας αρχίζουν να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Όπως αναφέρει η πλατφόρμα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Share America, οι αγρότισσες έχουν αναδειχθεί σε ηγέτιδες στο κίνημα του «αργού φαγητού» (Slow Food), το οποίο προβάλλει την υγιεινή διατροφή (εξ ου και το λογοπαίγνιο-έμμεση νύξη στην κουλτούρα του fast food) και ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν βιολογικά και τοπικά τρόφιμα.

«Οι βιώσιμες εκμεταλλεύσεις των γυναικών παραγωγών πωλούν θρεπτικά τρόφιμα στις κοινότητές τους, οικοδομώντας δεσμούς μεταξύ των επιχειρήσεών τους και των καταναλωτών στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πολλές αγρότισσες ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη σωστή διατροφή και γεωργία, δωρίζουν γεύματα σε σχολεία και αστέγους, προβαίνουν σε εθελοντική προσφορά σε κοινοτικά προγράμματα ή διευθύνουν καταλύματα που προσφέρουν διανυκτέρευση και πρωινό ή καταστήματα λιανικής που διαθέτουν προϊόντα άλλων τοπικών επιχειρήσεων», αναφέρει η πλατφόρμα, που διαμοιράζεται ιστορίες από τη ζωή στις ΗΠΑ.