ΗΠΑ: Ισχυρή τάση συγκέντρωσης της γης και του ζωικού κεφαλαίου στα χέρια των λίγων

Τα τελευταία 35 χρόνια, τα δεδομένα δείχνουν μια σταθερή μετατόπιση σε λιγότερες σε αριθμό και μεγαλύτερες σε κλίμακα μονάδες

Μια σταθερή τάση συγκέντρωσης της αγροτικής γης με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της αμερικανικής γεωργίας αποτυπώνει η μακροχρόνια μελέτη του Τζέιμς ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Applied Economics Perspective and Policy, βασίζονται σε 35 χρόνια συλλογής δεδομένων από υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), στις οποίες ο ΜακΝτόναλντ ήταν υπολογίσιμο στέλεχος για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η παραγωγή έχει πράγματι μετατοπιστεί έντονα προς μεγαλύτερες μονάδες σε 60 από τα 62 αγροτικά προϊόντα που αναλύθηκαν κατά την περίοδο των 35 ετών. Αυτή η αλλαγή συνεπάγεται λιγότερες μεμονωμένες αγροτικές δραστηριότητες, με τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις να καθίστανται μη βιώσιμες και, ως εκ τούτου, να οδηγούνται στο κλείσιμο.

Ενδεικτικό της τάσης είναι το γεγονός ότι το 1987, οι μονάδες μεγέθους τουλάχιστον 8.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης διαχειρίζονταν μόλις το 15% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων.

Τώρα, αυτές οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις συγκεντρώνουν υπό τη σκέπη τους το 37% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αυτή η μετατόπιση είναι συνεπής σε όλες τις αγροτικές βιομηχανίες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες διακρίσεις στον τρόπο που εκδηλώνεται. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια σταθερή μετατόπιση των εκτάσεων και της παραγωγής σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερης κλίμακας που καλύπτουν σχεδόν όλα τα είδη καλλιέργειας και κτηνοτροφίας. Είναι κάτι που λαμβάνει χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες», τονίζει ο ΜακΝτόναλντ.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις συγκέντρωσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου

Σε αντίθεση με τους σχετικά πιο ήπιους ρυθμούς του φαινομένου που παρατηρούνται στη γεωργία, η εξέλιξη των πραγμάτων παίρνει συχνά ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο πεδίο της κτηνοτροφίας. Το 1987, οι μισές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ βρίσκονταν σε κοπάδια των 80 ή λιγότερων αγελάδων.

Μέχρι το 2017, το μέσο μέγεθος των κοπαδιών είχε αυξηθεί σε 1.300 αγελάδες. «Η τάση συγκέντρωσης στον γαλακτοκομικό τομέα είναι δραματική, με μετατοπίσεις σε πολύ μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις και τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις να αδυνατούν να επιβιώσουν», επισημαίνει ο καθηγητής. «Τα τελευταία δύο χρόνια, το 15% των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων στις ΗΠΑ οδηγήθηκε σε λουκέτο», προσθέτει.