ΗΠΑ: Η κατάλληλα προσαρμοσμένη διατροφή μπορεί να αποκαταστήσει την παραγωγικότητα των αγελάδων που έχουν υποστεί θερμική καταπόνηση

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει θέσει μεγάλες προκλήσεις για τη γαλακτοβιομηχανία των ΗΠΑ. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής προτιμούν το κρύο και δεν παράγουν αρκετό γάλα όταν πιέζονται από τη ζέστη, με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell να διαπιστώνει ότι η απόδοση γάλακτος των αγελάδων Holstein μπορεί να μειωθεί από 30% έως 70% υπό θερμές καιρικές συνθήκες. Όμως, οι μελετητές φιλοδοξούν να δώσουν τη λύση, εστιάζοντας σε μια προσαρμοσμένη δίαιτα για την αποκατάσταση της παραγωγής γάλακτος των αγελάδων κατά τη διάρκεια των συμβάντων θερμικής καταπόνησης.

Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Dairy Science, επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά στα χρονικά ότι οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες που υποβάλλονται σε θερμική καταπόνηση αναπτύσσουν εντερική διαπερατότητα ή «διαρροή», η οποία συντελεί στη μείωση της παραγωγής γάλακτος έως και 70% (αντί για 50% που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα). Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγή γάλακτος μπορεί να αποκατασταθεί εν μέρει προσαρμόζοντας τις αγελάδες σε μια βελτιωμένη διατροφή με οργανικά οξέα και καθαρά φυσικά προϊόντα βοτανικής προέλευσης.

«Αυτό μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή και ελπίζουμε ότι θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για το πεδίο, πυροδοτώντας περαιτέρω έρευνα σε διατροφικές προσεγγίσεις», δηλώνει ο Joseph McFadden, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στο Κολλέγιο Γεωργίας και Επιστημών Ζωής του Cornell και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνα φιλοδοξεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας της αμερικανικής γαλακτοβιομηχανίας, καθώς η ζήτηση και οι θερμοκρασίες πορεύονται χέρι-χέρι αυξητικά. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη μειωμένη παραγωγή και απειλεί την υγεία των Holstein, μακράν της κυρίαρχης φυλής στη γαλακτοκομία των ΗΠΑ. Ο McFadden προειδοποιεί ότι ούτε η γαλακτοβιομηχανία της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με το σχετικά δροσερό κλίμα, είναι ασφαλής, καθώς η θερμική καταπόνηση στις Holstein αρχίζει να εμφανίζεται περίπου στους 24°C.